Alexandra Culinescu

Dec 1, 20224 min

De ce am poftă de dulciuri?

Updated: Dec 2, 2022

Zahărul este aproape peste tot - adăugat la nenumărate produse la care se face reclamă pe toate canalele media și inclus în aproape toate mesele de sărbători și ocazionale.

Potrivit unei analize de cercetare din 2018 (1), pofta de dulciuri este acum atât de comună încât unii cercetători se întreabă dacă am dezvoltat o cultură de formare a obișnuinței atunci când vine vorba de pofta de zahăr.

Ar putea fi un moment bun să ne uităm mai atent la motivul pentru care poftim la dulciuri și ce putem face în acest sens.

Care sunt cauzele poftei de zahăr?

Oamenii poftesc la zahăr din mai multe motive - unele dintre ele fiziologice și altele psihologice. Așadar, dacă vă întrebați de ce, iată câteva cauze posibile de luat în considerare.

Condiționarea

Ceea ce mâncați - împreună cu când, de ce și cât de mult mâncați - se poate transforma în modele de comportament.

În acest studiu din 2018 (2), cercetătorii spun că ceea ce poftești este rezultatul condiționării clasice: comportamente pe care le-ai adoptat de-a lungul timpului pentru că se simt satisfăcătoare.

Pe scurt, este posibil să poftești la zahăr pentru că mintea și corpul tău au fost antrenate să poftească la el.

O poftă intensă se poate simți foarte asemănătoare cu o constrângere sau cu o experiență care formează un obicei.

Îndulcitorii artificiali

Este posibil ca îndulcitorii artificiali, care au un gust mult mai dulce decât zahărul, să modifice în timp preferințele gustative ale oamenilor.

Unii cercetători cred că, atunci când oamenii se obișnuiesc cu gustul hiper îndulcit al îndulcitorilor artificiali, dorința lor pentru alimente mai dulci ar putea deveni mai puternică.

Într-un mic studiu din 2015 (3), cercetătorii au urmărit dorința pentru dulciuri la un grup de 20 de persoane care au renunțat la toți îndulcitorii, atât calorici, cât și necalorici.

După 2 săptămâni, 86,6 la sută dintre ei au raportat că nu mai aveau pofte de zahăr. Acest lucru i-a determinat pe cercetători să spună că medicii ar trebui să le recomande pacienților lor să participe la o provocare de sănătate fără îndulcitori timp de 2 săptămâni.

Stresul

Corpul tău răspunde la stres prin secreția de hormoni care sunt, de asemenea, legați de pofta de mâncare. Într-un studiu din 2019 (4) , hormonul stresului, cortizolul, a fost legat de dorința pentru alimente dulci, de exemplu.

O analiză de cercetare din 2016 (5) a arătat că hormonul grelina, care controlează apetitul, a fost eliberat atunci când oamenii erau stresați.

Iar dacă ești expus la stres pe o perioadă lungă de timp, vei fi vulnerabil la creșterea poftei de alimente gustoase care conțin zaharuri și grăsimi adăugate.

Somnul

Relația dintre ceea ce mănânci și modul în care dormi este complexă. Un studiu din 2013 (6) a arătat că persoanele care nu dorm suficient au tendința de a pofti la alimente care sunt:

  • dulci

  • sărate

  • bogate în amidon

Acest lucru se poate datora faptului că ar dori să își crească nivelul de energie.

O analiză de cercetare din 2017 (7) a arătat că alimentele zaharoase pot interfera cu calitatea somnului.

Îți poți reconfigura poftele?

Răspunsul scurt este da. Cercetările arată că și atunci când poftele sunt intense, rezistența la ele poate duce în cele din urmă la mai puține pofte în general.

Un sondaj realizat în 2016 (8) pe 2.932 de persoane care erau angajate în mod activ într-un program de control al greutății a arătat că mai mult de jumătate dintre acestea (55%) au experimentat pofte mai puțin intense și mai puțin frecvente în timp.

Un studiu mai vechi din 2005 (9) a constatat că restricționarea excesivă a alimentației a dus de fapt la mai multe pofte, nu la mai puține.

O revizuire a cercetărilor din 2020 (10) a indicat că, dacă reduceți caloriile pe care le consumați în loc să eliminați complet anumite alimente, poftele tind să scadă.

Cum să gestionezi poftele

Poftele de sine stătătoare nu sunt neapărat dăunătoare pentru sănătatea dumneavoastră, ci modul în care răspundeți la pofte poate deveni problematic.

Iată câteva opțiuni pentru a gestiona poftele atunci când acestea vin peste tine:

Cedați!

Mâncatul unui pătrățel de ciocolată sau al unei bucăți de tort de ziua dumneavoastră de naștere nu vă va afecta probabil sănătatea. Și poate fi bun pentru sănătatea dvs. mintală să savurați ceva delicios din când în când.

Potrivit National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, experții în sănătate spun că răsfățul ocazional al dulciurilor este în regulă - doar că nu în fiecare zi.

Aruncați o privire pe etichetă

Uneori, o verificare a realității vă poate reduce pofta. Dacă vă este poftă de ceva care are o etichetă de ambalaj, uitați-vă cu atenție la conținutul nutrițional, astfel încât să puteți face o alegere informată cu privire la ceea ce să mâncați.

Faceți o plimbare rapidă

Un studiu din 2015 (11) a arătat că o scurtă plimbare de 15 minute ar putea reduce poftele. Ca un bonus, plimbarea ar putea să vă învioreze mai mult decât o prăjitură sau un brownie oricum.

Optați în schimb pentru un pui de somn

Dacă sunteți unul dintre milioanele de oameni care sunt privați de somn în mod cronic în această epocă a suprastimulării, un pui de somn ar putea face mai mult pentru a vă revigora nivelul de energie decât ceva zaharat.

Schimbați

Dacă doriți un strop de dulceață fără supraîncărcarea glicemică, ați putea alege alternative mai sănătoase, cum ar fi:

  • fructe proaspete

  • amestec de fructe de pădure

  • ciocolată neagră

Iar dacă vă este foame, o masă care conține proteine poate fi ceea ce aveți nevoie în schimb.

Dacă vrei să pierzi din greutate am creat o carte electronică cu rețete simple si sănătoase care vă ajută să slăbiți!