top of page

5 pași pentru echilibrarea hormonilor pe cale naturală

Dezechilibrul hormonal poate avea un impact semnificativ asupra stării de spirit, a apetitului și a sănătății generale.



Hormonii - cum ar fi estrogenul, testosteronul, adrenalina și insulina - sunt mesageri chimici extrem de importanți care afectează multe aspecte ale sănătății dumeavoastră generale. Hormonii sunt secretați de diverse glande și organe, inclusiv tiroida, suprarenalele, hipofiza, ovarele, testiculele și pancreasul. Întregul sistem endocrin funcționează împreună pentru a controla nivelul hormonilor care circulă pe tot corpul și, dacă unul sau mai mulți sunt chiar ușor dezechilibrați, pot provoca probleme de sănătate majore. În sistemul endocrin circulă hormoni, care îndeplinesc diverse funcții pe parcursul zilei. Pentru unii oameni, modificările simple ale stilului de viață pot ajuta la restabilirea nivelului de hormoni.


Ce este sistemul endocrin?


Sistemul endocrin este format din mai multe glande, inclusiv glanda hipofizară, care este responsabilă pentru a trimite informații din creier către alte glande din corp. Glanda hipofiză produce, de asemenea, mulți hormoni care călătoresc în tot corpul și au diferite funcții importante. Glanda hipofizară este alcătuită din două tipuri de țesuturi diferite: hipofiza anterioară care sintetizează și eliberează hormoni clasici, iar glanda pituitară posterioară care secretă neurohormonii care se formează în hipotalamus. Doi hormoni care sunt secretați de glanda pituitară anterioară sunt hormonul de creștere, care este responsabil pentru creșterea și dezvoltarea dumneavoastră adecvată și prolactina, care este hormonul care stimulează producția de lapte după naștere. Hormonii tropicali sunt, de asemenea, produși și secretați de glanda pituitară anterioară, care este o glandă endocrină și vizează și alte glande endocrine. Acești hormoni includ: - hormon stimulator tiroidian (numit și tirotropină) - hormon care stimulează foliculii - hormon luteinizant - hormonul adrenocorticotrop - Glanda hipofiză posterioară nu produce singură hormoni, dar depozitează și secretă doi hormoni obținuți în regiunea hipotalamică, vasopresina și oxitocina, după care îi eliberează în fluxul sanguin. Alte glande importante ale sistemului endocrin includ glanda pineală, glanda tiroidă, glandele paratiroide, glanda timusă și glandele suprarenale.


1. Mănâncă alimente care echilibrează hormonii

Vrei să te asiguri că obții o mulțime de grăsimi sănătoase, astfel încât corpul tău să aibă materiile prime pentru a face hormonii de care are nevoie. Sursele mele preferate de grăsimi sănătoase sunt: - Uleiul de măsline, care ajută la echilibrarea progesteronului. - Semințele precum cele de in, dovleac și susan conțin lignani care vă reglează nivelul de estrogen. - Asigurați-vă că, consumați multe fibre - promovează metabolismul sănătos al hormonilor. Cele mai bune surse de fibre sunt: - Legumele cu frunze( spanac, varza kale etc) - Fructele cu conținut scăzut de zahăr precum fructele de pădure - Carbohidrați complexi precum quinoa, fasolea sau leguminoasele


2. Fii activ.

O combinație de exerciții fizice și cardio crește dopamina - hormonul „care ne face să ne simțim bine”, reduce stresul și sentimentele de depresie. Activitatea regulată vă poate ajuta, de asemenea, cu somnul, digestia, memoria și chiar funcția sexuală, datorită stimulării serotoninei. Exercițiile fizice pot crește, producția de testosteron la bărbați și estrogen la femei. Scăderea nivelului de testosteron duce la pierderea masei musculare și reducerea libidoului, astfel exercițiile fizice pot ajuta bărbații să încetinească efectele naturale ale îmbătrânirii. Între timp, femeile care se confruntă cu simptome de menopauză cauzate de niveluri scăzute de estrogen pot găsi alinare prin implicarea în activități de zi cu zi, în special exerciții de intensitate ridicată, cum ar fi alergarea, sau chiar săritul coardei. Acestea fiind spuse, orice mișcare este mai bună decât niciuna, așa că ieșiți și găsiți o activitate de care vă bucurați!


3. Evitați prea multă lumină albastră seara

Expunerea la lumină albastră, cum ar fi de la telefoanele mobile sau ecranele computerului, poate perturba ciclul de somn. Corpul răspunde la această lumină ca și cum ar fi lumina zilei și ajustează hormonii ca răspuns. Un studiu realizat în Chronobiology International observă că expunerea la orice lumină artificială pe timp de noapte poate confunda corpul, iar el poate suprima hormonul melatoninei, ceea ce afectează negativ multe funcții. Evitarea luminilor artificiale poate ajuta la reglarea hormonilor și restabilirea ritmului circadian natural.


4. Evitați supraalimentarea și subnutriția

Mâncatul prea mult sau prea puțin poate duce la schimbări hormonale care duc la probleme de greutate. S-a demonstrat că supraalimentarea crește nivelul insulinei și reduce sensibilitatea la insulină, în special la persoanele supraponderale și obeze care sunt rezistente la insulină. Pe de altă parte, reducerea consumului de calorii prea mult poate crește nivelul de cortizol al hormonului de stres, care este cunoscut pentru a promova creșterea în greutate atunci când este crescut. Un studiu a descoperit că restricționarea consumului alimentar la mai puțin de 1.200 de calorii pe zi a dus la creșterea nivelului de cortizol. Interesant este că un studiu din 1996 sugerează chiar că dietele cu un conținut foarte scăzut de calorii ar putea declanșa rezistența la insulină la unele persoane, efect pe care s-ar putea aștepta să îl observi la persoanele cu diabet.

5. Mănâncă mai multe proteine

Aveți suficiente proteine în dieta dumneavoastră? Mâncatul unor cantități adecvate de proteine este esențială pentru păstrarea echilibrului hormonilor dumneavoastră, cum ar fi grelina. Studiile au arătat că consumul de cantități suficiente de proteine vă va face să vă simțiți mai plin, vă va suprima pofta de mâncare, vă va crește metabolismul și va stimula arderea grăsimilor. Știați? Proteina te face să te simți plin. Într-un studiu realizat cu toți participanții de sex masculin, cei care au mâncat mese bogate în proteine s-au simțit cu 25% mai plini față de participanții care au mâncat o masă normală. Cu 18,46 grame de proteine pe cană, edamamele sunt o gustare rapidă și ușoară de proteine.


 


Sistemul dumneavoastră endocrin este complex, dar știți că puteți utiliza oricare dintre modificările stilului de viață, schimburi dietetice și suplimente naturale enumerate mai sus pentru a vă îmbunătăți sănătatea hormonală înainte de a încerca o abordare mai convențională (sintetică) a tratamentului. Dacă bănuiți că puteți avea un dezechilibru hormonal, iar simptomele dumneavoastră nu s-au îmbunătățit prin schimbări semnificative ale stilului de viață și ale dietei, este probabil momentul să vă prezentați un furnizor de servicii medicale care să excludă posibilele cauze. Discutați cu medicul dumneavoastră sau nutriționistul despre crearea unui plan individual de echilibrare a hormonilor. Ați folosit alte abordări naturale pentru a vă echilibra hormonii? Scrie-mi într-un comentariu mai jos!



Surse:

Comments


bottom of page