top of page

9 principii ale mâncatului emoțional


1. Respinge mentalitatea dietei


Aruncați cărțile de dietă și articolele din reviste care vă oferă falsa speranță de a pierde în greutate rapid, ușor și permanent. Mâniați-vă pe cultura alimentară care promovează pierderea rapidă în greutate și minciunile care v-au determinat să vă simțiți ca și cum ați fi un eșec de fiecare dată când o nouă dietă a încetat să funcționeze și ați câștigat din nou toată greutatea. Dacă permiteți chiar și unei mici speranțe să persiste că o dietă ar putea fi la pândă după colț, aceasta vă va împiedica să fiți liberi să redescoperiți alimentația sănătoasă și pe stilul dumneavoastră de viață.


2. Onorează-ți senzația de foame


Păstrați-vă corpul alimentat biologic cu energie și carbohidrați adecvați. În caz contrar, puteți declanșa o unitate primară pentru a mânca în exces. Odată ce ajungeți la momentul foamei excesive, toate intențiile de a mânca moderat și conștient sunt trecătoare și irelevante. Învățarea de a onora acest prim semnal biologic stabilește scena pentru reconstruirea încrederii în tine și în mâncare.


3. Fă pace cu mâncareaAcordați-vă permisiunea necondiționată de a mânca. Dacă îți spui că nu poți sau nu ar trebui să ai o anumită mâncare, aceasta poate duce la sentimente intense de privare care se transformă în pofte incontrolabile și, adesea, înnebunitoare. Când în cele din urmă „renunți” la mâncarea ta interzisă, mâncarea va fi experimentată cu o intensitate atât de mare, de obicei rezultă mâncatul excesiv și apoi apare și sentimentul de învinovățire.


4. Descoperiți factorul de satisfacție


Japonezii au înțelepciunea de a păstra plăcerea ca unul dintre obiectivele lor de viață sănătoasă. În constrângerea noastră de a respecta cultura dietetică, trecem deseori cu vederea unul dintre cele mai elementare daruri ale existenței - plăcerea și satisfacția care pot fi găsite în experiența alimentară. Când mănânci ceea ce îți dorești cu adevărat, într-un mediu primitor, plăcerea pe care o obții va fi o forță puternică în a te ajuta să te simți satisfăcut și mulțumit. Oferind această experiență veți descoperi că este nevoie de cantitatea potrivită de alimente pentru a decide că ați avut „suficient”.


5. Simțiți-vă deplinătatea


Pentru a-ți onora plenitudinea, trebuie să ai încredere că îți vei oferi mâncarea pe care ți-o dorești. Ascultați semnalele corpului care vă spun că nu vă mai este foame. Observați semnele care arată că vă simțiți confortabil. Ia o pauză în mijlocul mesei și întreabă-te ce gust are mâncarea și care este nivelul tău actual de foame.


6. Faceți față emoțiilor voastre cu bunătateÎn primul rând, recunoașteți că restricția alimentară, atât din punct de vedere fizic, cât și mental, poate declanșa, în sine, pierderea controlului, care se poate simți ca mâncarea emoțională. Găsiți modalități amabile de a vă mângâia, hrăni, distrage atenția și rezolva problemele. Anxietatea, singurătatea, plictiseala și furia sunt emoții pe care le trăim cu toții de-a lungul vieții. Fiecare are propriul declanșator și fiecare are propriul calm. Mâncarea nu va remedia niciunul dintre aceste sentimente. Poate să vă liniștească pe termen scurt, să vă distragă atenția de la durere sau chiar să vă amorțească. Dar mâncarea nu va rezolva problema. A mânca pentru o foame emoțională nu te poate face decât să te simți mai rău pe termen lung. În cele din urmă va trebui să vă ocupați de sursa emoției.


7. Respectă-ți corpul


Acceptați-vă schema genetică. Așa cum o persoană cu o dimensiune de pantofi mare nu s-ar aștepta să încape în mod realist într-o mărime mult mai mică, este la fel de inutil (și incomod) să aibă o așteptare similară cu privire la mărimea corpului. Dar, mai ales, respectă-ți corpul, astfel încât să te poți simți mai bine despre cine ești. Este greu să respingi mentalitatea dietei dacă nu ești realist și critici excesiv dimensiunea sau forma corpului tău. Toate corpurile merită demnitate.


8. Mișcă-ți corpul - Simte diferența


Uitați de exercițiul militant. Doar activați-vă și simțiți diferența. Mutați-vă atenția asupra modului în care vă simțiți când vă mișcați corpul, mai degrabă decât efectul de ardere a caloriilor exercițiilor fizice. Dacă vă concentrați asupra modului în care vă simțiți la antrenament, cum ar fi energizat, poate face diferența între a vă ridica din pat pentru o plimbare rapidă dimineața sau de a apăsa alarma de amânare.


9. Onorați-vă sănătatea - Nutriție delicatăFaceți alegeri alimentare care vă onorează sănătatea și papilele gustative, făcându-vă în același timp să vă simțiți bine. Amintiți-vă că nu trebuie să mâncați perfect pentru a fi sănătos. Nu veți obține brusc un deficit de nutrienți sau veți deveni nesănătoși, dintr-o gustare, o masă sau o zi de mâncare. Contează ceea ce mănânci în mod constant în timp. Progresul, nu perfecțiunea, contează.

Comments


bottom of page