top of page

Adevărul despre detox-uri

"Detox"-ul este un cuvânt extrem de popular în toate colțurile lumii. Ideea din spatele cuvântului, este acela de a ne curăța organismul de toxine pentru a rămâne sănătoși. În special lumea e tentată să țină o dietă de detoxifiere după o perioadă de exces, de exemplu, după Crăciun.Unele dintre afirmațiile în legătură cu dietele de detox includ:

pierderea spectaculoasă în greutate; digestia îmbunătățită; niveluri de energie îmbunătățite; stimulează imunitatea; alungă celulita, etc.


Dacă corpul uman ar acumula cu adevărat toxine, atunci ne-am simți rău. Conceptul de diete detox este irațional și neștiințific. În realitate, când corpul nostru este înfometat el începe să formeze niște substanțe chimice numite cetone. Aceste substanțe chimice pot duce la deshidratare, amețeli, slăbiciune, iritabilitate etc.

Mai mult, o lipsă prelungită de proteine determină organismul să descompună proprii mușchi și compromite și sistemul imunitar.


„Detoxifierea” este un termen evaziv, deoarece nu înseamnă întotdeauna același lucru pentru toată lumea. Cu toate acestea, sensul științific pentru detoxifiere, denumit și biotransformare, este pur și simplu eliminarea a orice este toxic sau străin pentru organism. Detoxifierea poate deveni afectată dintr-o varietate de motive, inclusiv o dietă săracă, permeabilitatea intestinală și variațiile genetice care pot predispune o persoană la o capacitate slabă de detoxifiere.


Corpul este protejat de xenobiotice (compuși străini organismului) prin bariere naturale, inclusiv sistemul gastrointestinal, plămânii și pielea. Atunci când compușii potențial dăunători sau necunoscuți traversează aceste bariere, sistemele de detoxifiere ale organismului, care sunt o serie de reacții metabolice, intră în joc, cu rezultatul scăderii impactului negativ al xenobioticelor, medicamentelor sau toxinelor.


Deși 75% din activitatea de detoxifiere are loc în ficat, o mare parte din restul are loc în peretele mucoasei intestinale. Totuși, un procent suplimentar mic apare în alte țesuturi. Deși ficatul este considerat a fi locul de detoxifiere, are sens că și intestinul joacă un rol important în detoxifiere, deoarece mucoasa gastrointestinală oferă bariera fizică inițială pentru cea mai mare încărcătură de xenobiotice.


Una din cele mai populare diete este extragerea și amestecul de ingrediente sănătoase pentru a obține băuturi ușor de consumat. Deși sucurile și smoothie-urile au multe avantaje, publicitatea ascunde dezavantaje potențiale.


Alimentele și produse fitochimice care stimulează detoxifierea:


  • Cel puțin o ceașcă de legume crucifere (varză, broccoli, varza kale, varza de Bruxelles) pe zi;

  • Usturoiul;

  • Ceaiul verde;

  • Sucuri de legume proaspete, inclusiv morcovi, țelină, sfeclă, pătrunjel și ghimbir;

  • Ceaiuri de plante care conțin un amestec de rădăcină de brusture, rădăcină de păpădie, rădăcină de ghimbir, semințe de cardamom, scorțișoară și alte plante;

  • Alimente de înaltă calitate, care conțin sulf - ouă sau proteine din zer, usturoi, ceapa;

  • Bioflavonoidele din struguri, fructe de pădure și citrice ajută de asemenea la detoxifiere;

  • Țelina, ajută la creșterea fluxului de urină și ajută la detoxifiere;

  • Curcuminoizi (curcuma și curry) pentru acțiunea lor antioxidantă și antiinflamatoare;


În loc să adopți o cură strictă de detox doar cu sucuri (pe o saptămână sau 10 zile), adoptă o alimentație sănătoasă, adică să mănânci alimente integrale, neprocesate și nerafinate. Dieta ta trebuie să conțină din plin fructe și legume, cereale integrale și pseudo-cereale hrănitoare, surse de proteine slabe (carne de pui și peste) și grăsimi sănătoase, precum uleiul de masline.


Pacea începe cu mine. Cu cât mai liniștit sunt în interiorul meu, cu atât mai multă pace am de împărtașit cu ceilalți. Pacea în lume începe cu adevarăt cu mine.

Surse: Krause's food & the nutrition care process 14th Edition

Totul despre ce mâncăm

Comments


bottom of page