top of page

Alimente care îți cresc nivelul de keratină din corp


Keratina este un tip de proteine ​​structurale găsite în părul, pielea și unghiile tale.


La om, există 54 de gene funcționale de keratină. Ele sunt exprimate în tipare extrem de specifice legate de tipul epitelial și stadiul de diferențiere celulară.Aproximativ jumătate din toate keratinele - inclusiv numeroase keratine caracterizate doar recent - sunt limitate la diferitele compartimente ale foliculilor de păr.


În acest articol o să discutăm despre alimentele care ne cresc nivelul de keratină din corp:


Alimente bogate în proteine


Conform Harvard T.H. , proteina este formată din mai mulți aminoacizi care împreună sunt necesare pentru o varietate de funcții cheie ale corpului, dintre care una este producția de keratină. Alimentele bogate în proteine, care sunt, de asemenea, surse bune pentru construirea keratinei includ peștele, carnea roșie, carnea de porc, puiul, laptele, ouăle și iaurtul. Dacă sunteți vegan sau vegetarian, sursele de proteine pe bază de plante includ nuci, fasole, quinoa și unturi de nuci.


Alimente bogate în biotină


Biotina este necesară pentru metabolizarea aminoacizilor absorbiți de proteine pentru a crea cheratină, astfel încât alimentele bogate în proteine și biotină sunt esențiale pentru un aport ridicat de keratină. Biotina este de obicei recomandată pentru întărirea părului și a unghiilor, datorită rolului său de fortificare a keratinei în organism. Se găsește în fasole, nuci, conopidă, ciuperci și cereale integrale, precum și gălbenușurile de ouă fierte.


Alimente bogate în vitamina A


Prezența vitaminei A este o cerință pentru sinteza keratinei, astfel încât creșterea cantității de vitamina A din dieta dumneavoastră va ajuta la fortificarea cantității de keratină din corp și va preveni inhibarea acestui proces cheie. Vitamina A se găsește în legumele și fructele portocalii, cum ar fi cartoful dulce, dovleacul, morcovii cruzi, cantalupul și dovleceii de butternut. Legumele verzi gătite sunt, de asemenea, surse grozave, inclusiv varza kale și spanacul


Alimente bogate în vitamina D


Potrivit Institutului Linus Pauling, datorită rolului său în reglarea dezvoltării keratinocitelor, vitamina D este o parte integrantă a producției de keratină din organism. Sursele includ tonul, somonul, laptele crud, ciupercile, ouăle și fulgii de ovăz..


Alimente bogate în zinc


Alimentele bogate în zinc sunt, de asemenea, surse de cheratină, așa că este recomandată adăugarea lor la dieta ta. Alimentele bogate în zinc includ crabul, stridiile, curcanul, puiul, vițelul, germeni de grâu, năutul și untul de arahide. Zincul încurajează în mod activ creșterea țesuturilor și părului, contribuind în același timp la repararea și menținerea glandelor de ulei din jurul foliculilor de păr. 

Keratina este un tip de proteine care îmbunătățește sănătatea părului, pielii și unghiilor.


Câțiva nutrienți specifici sunt esențiali pentru sinteza keratinei, incluzând proteine, biotină și vitamina A.


Să te bucuri de o dietă echilibrată, plină de alimente bogate în acești nutrienți poate ajuta la promovarea producției de keratină în corpul tău.


Nu numai că aceste alimente îmbunătățesc sănătatea părului, pielii și unghiilor, dar sunt bogate și în multe alte substanțe nutritive benefice.
Referinte:

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy-and-fish/art-20044185

https://www.aarp.org/health/conditions-treatments/info-2017/thinning-hair-fd.html

https://www.livestrong.com/article/270792-keratin-rich-foods/

http://www.americanskin.org/resource/

https://ghr.nlm.nih.gov/primer/genefamily/keratins


Comments


bottom of page