top of page
  • Writer's pictureAlexandra Culinescu

Aptitudini de supraviețuire de sărbători

A merge acasă de sărbători nu trebuie neapărat să fie ceva care te îngrașă, dar pentru mii de oameni, "excesul de mâncare" și sărbătorile de iarnă sunt sinonime. Mulți asociază sărbătorile cu mâncatul. Amintirile din copilărie legate de sentimentul de iubire, siguranță și fericire se împletesc cu gândul la prăjiturelele de Crăciun, la dulciurile de Paște sau la festinul de anumite sărbători. Ca adulți, apelăm la acele mâncăruri pentru alinare, mai ales când ne enervează adunările de sărbători. Copii fiind nu eram așa de conștienți de rudele noastre, pentru că eram concentrați pe joacă și cadouri. Dar ca adulți, devenim dureros de conștienți că unchiul s-a amețit, mătușa pune întrebări iscoditoare, iar vocea verisoarei e ascuțită și zgârie la ureche. E neplăcut să recunoastem că vacanța noastră nu e chiar perfectă, așa că mâncăm prea mult, ca să ne alinăm dezamăgirea.Vacanțele sunt deseori pline de asteptări nerealiste, care duc la dezamăgiri. E posibil să ne asteptăm ca vacanțele să fie similare cu cele pe care le-am avut în copilărie, să visăm că vom fi acoperiți de cadouri, de atenție și de iubire. Când, de fapt, ele sunt obisnuințe și pline de probleme de familie, simțim asta ca pe un adevărat abandon.


Din păcate, corpul nostru nu ia niciodată vacanță, oprindu-se din a transforma grăsimea pe care o mâncăm în grăsime corporală. În fiecare an, un om obisnuit se îngrasă aproximativ 4 kg în perioda sărbătorilor. Această îngrășare de tip yo-yo este nesănătoasă și frustrantă pentru oricine s-a străduit din greu în timpul anului să se mențină în formă.


Anul acesta de ce să nu întreprindem niște măsuri și să evităm "cele 2 sărbători" de la bun început? Iată câteva strategii care vă pot ajuta să nu mâncați în exces, fără a sacrifica delicioasele tradiții de familie.


Unul dintre motivele majore pentru care oamenii mănâncă în exces la întâlnirile cu familia este că sunt stârnite din nou vechile sentimente din copilărie, care ne fac să ne simțim ca niște copilași ciudați si neajutorați. Pentru a combate această tendință , eu recomand să aduceți la casa familiei voastre o "ancoră în vârsta adultă". O ancoră în vârsta adultă este orice lucru pe care îl puteți analiza în privat, pentru a vă aminti de individul competent și adult care sunteți de fapt. Exemple de ancore pe care le puteți lua cu voi sunt o carte preferată, ceva de lucru de la birou sau chiar un manual de la facultate.


Nu e o idee bună să vă înfruntați rudele enervante în public sau să vă îngropați sentimentele neplăcute, mâncând ( eu le numesc "sentimente care îngrașă"). În loc de asta, ridicați-vă și scuzați-vă, apoi retrageți-vă din orice situații tulburătoare. Mergeți într-un loc retras, cum ar fi baia sau un domitor. Respirați profund câteva clipe apoi amintiți-vă că în curând veți fi la voi acasă, în mediul vostru. Există trei moduri prin care puteți combate aceste sentimente enervante care îngrașă, atunci când se adună. Mai întâi, recunoașteți-vă sentimentele față de voi înșivă, în loc să luptați cu ele sau să le ignorați. În al doilea rând, ajutați emoțiile care vă tulbură să dispară, vorbind despre ele cu o persoană care nu vă judecă și care știe să asculte, scriindu-le într-un jurnal personal sau mergând la o plimbare și vorbind cu voi înșivă despre sentimentele pe care le aveți. În al treilea rând, nu mâncați excesiv pentru a compensa aceste sentimente care îngrașă - asta n-o să vă facă decât să vă simțiti și mai rău.Dacă gătiți chiar voi mâncarea de sărbători, probabil că sunteți conștienti de pericolele gustatului prin bucătărie. Gustatul dinainte și de după cină poate cu ușurință să dubleze sau chiar să tripleze consumul de calorii și de grăsime. Cu toții știm că este o mare diferență între a gusta o rețetă pentru a îi testa aroma, și a o mânca pentru că bucatarului îi este foame. Din acest motiv, iată patru sfaturi pentru bucătarii deștepți, ca să evite mâncatul în exces înainte de masă:

  1. Mestecați gumă sau sugeți o bomboană tare în timp ce gătiți. Dacă aveți gura plină, nu veți putea să ciuguliți neatenți din mâncare.

  2. Să aveți la îndemână un pahar mare cu o băutură fără calorii - apă, ceai rece în timp ce gătiți.

  3. Puneți o muzică relaxantă în bucătărie. Uneori, nervii întinși și stresul duc la consumul alimentar excesiv. Puteți să evitați ciugulitul pe bază nervoasă ascultând muzică clasică liniștitoare.

  4. Asigurați-vă că mâncați înainte de a găti masa de sărbători. Mulți sar peste mesele de dinaintea festinului de sărbători, ca să-și "păstreze pofta". Însă rezultatul este un bucătar flămând, care mănâncă prea mult în bucătărie!

Chiar dacă sunteți departe de casă, rămâneți la rutina voastră de mișcare. Mișcarea vă ajută să vă ridicați nivelul de energie, făcându-vă în același timp să vă simțiți mai împăcați cu voi înșivă și astfel , împiedicându-vă să mâncați prea mult.


Cel mai bun răspuns pentru membrii familiei care insistă că ar trebui să "mâncați mai mult" este să le spuneți: " Sunt așa plin, că dacă mai iau o gură, o să explodez!" Asta e o afirmație la care nimeni n-are ce să spună. La urma urmei, cum poți să mănânci, dacă ești plin. Doar să nu faceți greșeala să le spuneți membrilor familiei că sunteți înclinați să vă abțineți și că sunteți "la regim" - asta, dacă nu vreți să auziți o mulțime de sfaturi despre dietă pe care nu le-ați cerut.
Referinte: Constant Craving: What Your Food Cravings Mean and How to Overcome Them.

bottom of page