top of page

Ar trebui să luați probiotice?

Updated: Jan 6, 2020

„Bacteriile bune” pot ajuta persoanele sănătoase, dar nu sunt recomandate în mod oficial.


Probioticele sunt bacterii „bune” oferite pentru a ajuta la menținerea sănătății digestive și pentru a stimula sistemul imunitar. Le puteți lua într-un supliment alimentar sau le puteți obține din surse alimentare, cum ar fi iaurtul. Dar ar trebui luate? Ele pot fi de ajutor în unele cazuri, dar mai avem nevoie de mai multe studii care să ne spună dacă și când sunt sigure și eficiente pentru adulții mai în vârstă.


Unele cercetări sugerează faptul că dacă aveți prea multe dintre „ bacteriile rele” și nu aveți suficiente bacterii „bune” - acestea fiind cauzate în foarte mare parte de o dietă nesănătoasă - pot provoca tot felul de devastări în sistemele corpului vostru. Acest dezechilibru poate duce la creșterea în greutate, afecțiuni ale pielii, constipație sau diaree și diverse afecțiuni cronice de sănătate.


Care sunt sursele alimentare de probiotice?


Probioticele pot fi găsite în:

  • Iaurturi

  • Brânzeturi

  • Alte produse lactate care conțin probiotice, cum ar fi kefirul

  • KimchiBeneficii:


Microbii din tractul intestinal inferior ne ajută să digerăm alimentele, să combatem bacteriile dăunătoare și să reglăm sistemul imunitar. Dar uneori apare un dezechilibru al microbilor, ceea ce duce la diaree și alte probleme de sănătate.


Când intestinul devine dezechilibrat cu niveluri nesănătoase ale anumitor bacterii, probioticele pot ajuta la restabilirea echilibrului. S-a demonstrat că secretă substanțe de protecție, care pot activa sistemul imunitar și pot preveni apariția agenților patogeni.


Unele studii sugerează dacă luați un probiotic în timp ce luați antibiotice, este mai puțin probabil să aveți diaree cauzată de antibiotic. Probioticele luate ca supliment pot reduce și numărul de răceli pe care le veți avea într-un an.


Probioticele sunt utilizate în mod obișnuit pentru a reduce simptomele gastro-intestinale care nu se datorează bolilor acute, precum gaze, balonare și constipație.


Există reacții adverse de la luarea unui supliment dietetic probiotic?


Probioticele sunt sigure în cantitățile pe care le găsești în mod normal în alimente. În general, majoritatea adulților sănătoși pot adăuga în alimentație alimente sau suplimente alimentare care conțin probiotice. Unii indivizi ar putea experimenta gaze (flatulență), dar asta trece în general după câteva zile.


Dacă aveți intoleranță la lactoză, puteți experimenta disconfort stomacal dacă încercați să obțineți probioticele din produsele lactate. În acest caz, luați în considerare utilizarea unui probiotic fără lactate.Ce puteți să faceți?


Nu începeți să luați probiotice fără să discutați cu medicul dumneavoastră dacă probioticele vă pot ajuta.


Cele mai frecvente specii de bacterii utilizate în probiotice (printre potențialele 3.000) sunt speciile de Lactobacillus sau Bifidobacterium. Bacteriile sunt de obicei uscate prin congelare (dar rămân în viață); atunci când luați suplimentul, acestea se încălzesc în sistemul digestiv și devin pe deplin active.


Lactobacillus: Acestea sunt cele mai frecvente bacterii benefice care se găsesc în iaurt și alimente fermentate. Speciile și tulpinile din acest gen pot ajuta la diaree și la persoanele care sunt intolerante la lactoză. O bacterie probiotică specifică, de exemplu, este Lactobacillus (genul) Rhamnosus (specie) GG (tulpină). Apare natural în organism și este adesea folosit în suplimente. Poate cel mai recunoscut Lactobacillus probiotic este L. acidophilus, care adesea se adaugă produselor lactate.


Bacteriile produc o enzimă numită lactază, care descompune lactoza, un zahăr care se găsește în lapte, în acid lactic.


Bifidobacterium: Speciile și tulpinile din acest gen se găsesc în unele produse lactate și pot reduce simptomele sindromului de colon iritabil și ale problemelor gastro-intestinale aferente. Bifidobacteriile sunt prezente în mod natural în intestinul gros, unde combat bacteriile dăunătoare și ajută la prevenirea constipației. De asemenea, susțin și promovează sistemul imunitar și pot scădea, de asemenea, concentrația anumitor enzime cauzatoare de cancer în tractul intestinal.


Viața mă iubește și mă sprijină! De aceea invoc starea de abundență și prosperitate. Dispun din abundență de timp, de iubire, de bucurie, de confort, de frumusețe, de înțelepciune, de succes și de bani.

Surse: Oral probiotics: An introduction. National Center for Complementary and Integrative Health. https://nccih.nih.gov/health/probiotics/introduction.htm.

Diarrhea. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. http://digestive.niddk.nih.gov/ddiseases/pubs/diarrhea/#treated.

Bifidobacteria. Natural Medicines Comprehensive Database. http://www.naturaldatabase.com.

Lactobacillus. Natural Medicines Comprehensive Database. http://www.naturaldatabase.com.


Comments


bottom of page