top of page

Beneficiile semințelor chia - superalimentul bogat în proteine și omega-3

În ciuda dimensiunilor mici, semințele de chia sunt pline de nutrienți importanți.


Sunt o sursă excelentă de acizi grași omega-3, bogate în antioxidanți și furnizează fibre, fier și calciu.


Acizii grași Omega-3 ajută la creșterea colesterolului HDL, colesterolul „bun” care protejează împotriva atacului de cord și a infarctului.Informații nutriționale


Aruncați o privire la informațiile nutriționale ale semințelor de chia și este ușor de spus de ce sunt atât de bune. Fiecare porție de 28g conține o cantitate mică de calorii, dar este bogată în proteine, fibre, mangan, fosfor și calciu. În plus, semințele de chia conțin și acizi grași omega-3 și alți micronutrienți și antioxidanți importanți, de asemenea, importanți pentru sănătate. Așa se explică de ce există atât de multe beneficii pentru semințele de chia.


28 grame de semințe de chia conțin aproximativ:


137 calorii

12,3 g carbohidrați

4,4 g proteine

8,6 g grăsime

10,6 g fibre

0,6 mg de mangan (30% DZR)

265 mg fosfor (27 la sută DZR)

177 mg calciu (18% DZR)

Zinc - 1 mg (7% DZR)

Cupru 0,1 mg (3% DZR)

44,8 mg de potasiu (1 % din DZR)


Pe lângă nutrienții enumerați mai sus, semințele de chia conțin și mai mulți acizi grași esențiali; vitamina A, vitamina B, vitamina E și vitamina D; și minerale, cum ar fi fierul, iodul, magneziul, niacina și tiamina.


Beneficii:


Ajută la pierderea în greutate


Alimentele bogate în fibre ajută oamenii să se simtă sațioși mai mult timp și, de obicei, sunt mai scăzute în calorii. S-a dovedit că aportul crescut de fibre și o dietă bogată în fibre ajută la pierderea în greutate.


Semințele de chia conțin aproape 5 grame de fibre per lingură, iar nivelul ridicat de acizi grași omega-3 și acid alfa-linoleic pot fi utile pentru pierderea în greutate. Semințele pot fi consumate și sub formă de gel atunci când sunt amestecate cu apă. Acest lucru îl determină să digere mai lent în organism, prevenind potențial foamea pentru o perioadă mai lungă.Promovează sănătatea digestivă


Semințele de chia sunt încărcate cu fibre, conțin aproximativ 11 grame de fibre într-o singură porție(28g). Acest lucru înseamnă că adăugarea unei singure porții de semințe de chia în dieta zilnică poate furniza 44% din necesarul de fibre pentru întreaga zi.


Datorită conținutului bogat de fibre, semințele de chia beneficiază de sănătatea digestivă prin promovarea regularității și creșterea frecvenței scaunelor pentru a preveni constipația. Fibra acționează, de asemenea, ca un prebiotic pentru a furniza combustibil pentru bacteriile benefice din intestin, care joacă un rol central în multe aspecte ale sănătății și bolilor.


În plus, fibra din semințele de chia absoarbe, de asemenea, o cantitate bună de apă și se extinde în stomac, ajutându-vă să vă păstrați sentimentul de sațietate mai mult timp. Acest lucru poate explica de ce studiile clinice arată că utilizarea semințelor de chia pentru pierderea în greutate ar putea fi eficientă prin reducerea foamei și suprimarea apetitului.


Combaterea bolilor de inimă cu Omega-3


Cercetările sugerează că omega-3 pot scădea riscul de tromboză și aritmii, tulburări care pot duce la atac de cord, accident vascular cerebral și moarte subită cardiacă.


Omega-3 poate, de asemenea, să scadă LDL, nivelul colesterolului total și trigliceridele, să reducă placa aterosclerotică, să îmbunătățească funcția endotelială și să scadă ușor tensiunea arterială.


Cele mai bogate surse de omega-3 pe bază de plante sunt semințele de chia, semințele de in, uleiul de in, semințele de cânepă, uleiul de cânepă și nucile.


Acestea au un conținut ridicat de nutrienți importanți pentru oase


Semințele de chia sunt bogate în mai mulți nutrienți care sunt importanți pentru sănătatea oaselor.


Aceasta include calciu, fosfor, magneziu și proteine.


Conținutul de calciu este deosebit de impresionant - 18% din DZR într-o singură uncie (28 grame). Aceasta este mai mare decât majoritatea produselor lactate. Drept urmare, semințele de chia pot fi considerate o sursă excelentă de calciu pentru persoanele care nu mănâncă lactate.


Cu toate acestea, semințele de chia conțin și acid fitic, ceea ce reduce absorbția calciului într-o oarecare măsură. 

Semințele de chia nu sunt bogate numai în nutrienți, grăsimi omega-3, antioxidanți și fibre, dar sunt și ușor de preparat. Se pot adauga în mod obișnuit în terciul de ovăz sau smoothie-uri.


Studiile sugerează că au diverse beneficii pentru sănătate, de la pierderea în greutate până la inflamații reduse.


Dacă nu mâncați deja semințe de chia, ar trebui să luați în considerare adăugarea lor la dieta dumneavoastră. Sunt printre puținele superalimente demne de titlu.

Comments


bottom of page