top of page

Beneficiile semințelor de in

Unii îl numesc unul dintre cele mai puternice alimente vegetale de pe planetă.


Există unele dovezi care pot ajuta la reducerea riscului de boli de inimă, cancer, accident vascular cerebral și diabet. Aceasta este o descoperire destul de mare pentru o sămânță minusculă care este folosită de secole.
Semințele de in sunt una dintre cele mai bogate surse de acizi grași omega-3 pe bază de plante, numiți acid alfa-linolenic (sau ALA) din lume. Un alt fapt unic în ceea ce privește semințele de in este faptul că acestea sunt sursa nr.1 de lignani în dietele umane; semințele de in conțin de aproximativ șapte ori mai mulți lignani decât cel mai apropiat "competitor", semințele de susan.


Recomand ca semințele de in să fie măcinate în loc de semințele de in întregi. Semințele de in sunt și mai benefice atunci când sunt încolțite și măcinate. Măcinarea lor vă ajută să absorbiți ambele tipuri de fibre pe care le conține, permițându-vă să profitați și mai mult de avantajele semințelor de in. Dacă nu sunt măcinate, semințele vor trece direct prin corpul tău fără a fi digerate, ceea ce înseamnă că nu vei primi multe dintre beneficiile inerente!Beneficiile semințelor de in:


Cancer:


Studii recente au sugerat că semințele de in pot avea un efect protector împotriva cancerului de sân, cancerului de prostată și cancerului de colon. Cel puțin două dintre componentele din semințele de in par să contribuie.


În studiile la animale, acidul gras omega-3 din plantă găsit în semințele de in, numit ALA, a inhibat incidența și creșterea tumorii.


Îmbunătățirea colesterolului și a sănătății inimii:


Asociația Americană a Inimii (AHA) recomandă consumul a cât mai multor fibre și omega-3 pentru a stimula sănătatea inimii. Lignanii, de asemenea, pot ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare. Semința de in conține toți acești nutrienți.


Semința de in conține, de asemenea, fitosteroli. Fitosterolii au o structură similară cu cea a colesterolului, dar ajută la prevenirea absorbției colesterolului în intestine.


Prin urmare, consumul de fitosteroli poate ajuta la reducerea nivelului de lipoproteină cu densitate mică (LDL) sau colesterol „rău” din organism.


În 2010, cercetătorii au analizat efectul seminței de in asupra nivelului de colesterol al bărbaților cu colesterol moderat ridicat. Participanții au luat fie o capsulă de 20 miligrame (mg) care conține lignani, o capsulă de 100 mg, fie un placebo timp de 12 săptămâni.


Nivelul colesterolului a scăzut după administrarea de lignani, în special la cei care au luat capsulele de 100 mg.


Cercetătorii din spatele unui studiu din 2012 care a implicat 17 persoane au descoperit că consumul de semințe de in a scăzut nivelul colesterolului LDL și a ajutat organismul să elimine grăsimea, deși observă că dieta generală poate juca un rol. Echipa a sugerat că semințele de in dietetice pot fi utile pentru scăderea nivelului de colesterol.


Unii oameni de știință au legat, de asemenea, uleiuri omega-3, care sunt de obicei prezente la peștele gras, la reducerea riscului cardiovascular. Cercetătorii au sugerat că semințele de in ar putea oferi o alternativă la sursele marine de omega 3. Aceasta ar putea face o resursă utilă pentru persoanele care urmează o dietă bazată pe plante.


Aflați mai multe despre fibre solubile și insolubile aici.


Îmbunătățește pielea


Acidul alfa-linolenic (ALA) în cantități scăzute este legat de problemele pielii și, deoarece uleiul de semințe de in are un nivel ridicat de ALA, poate susține sănătatea pielii. Cercetările arată că uleiul de semințe de in poate ajuta la reducerea inflamației celulelor pielii și la promovarea regenerării pielii.


Ajută la pierderea în greutate


Semințele de in sunt, de asemenea, bogate în fibre solubile, ceea ce te ajută să te simți plin pe o perioadă mai lungă, așa că ai mai puține șanse de a te supraalimenta. O revizuire a studiilor din 2017 a descoperit că consumul de semințe de in întregi poate ajuta la pierderea în greutate, în special la persoanele foarte supraponderale. În cadrul studiilor, persoanele care au pierdut cel mai mult au fost cele care au rămas pe o dietă suplimentată cu semințe de in timp de 12 săptămâni sau mai mult și au mâncat mai mult de 30 de grame (in jur de 4 linguri) de semințe de in pe zi.


 

Majoritatea persoanelor ar trebui să introducă în alimentația lor 1-2 linguri de semințe de in măcinate.


Aceste semințe sunt foarte ușor de incorporat în multe rețete. Eu le folosesc în următoarele combinații:


 • În smoothie-uri

 • În terciul cu ovăz

 • În supe creme

 • în salate

 • peste brânză tartinabilă

 • peste pepene

 • în iaurt

 • în aluatul de clătite

 • în pâine

 • în brioșe
Surse de documentare:

 1. Goyal A, Sharma V, Upadhyay N, Gill S, Sihag M. Flax and flaxseed oil: an ancient medicine & modern functional food. J Food Sci Technol. 2014;51(9):1633-53. doi:10.1007/s13197-013-1247-9

 2. Ren GY, Chen CY, Chen GC, et al. Effect of flaxseed intervention on inflammatory marker C-reactive protein: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Nutrients. 2016;8(3):136. doi:10.3390/nu8030136

 3. Okinyo-Owiti DP, Dong Q, Ling B, et al. Evaluating the cytotoxicity of flaxseed orbitides for potential cancer treatment. Toxicol Rep. 2015;2:1014-1018. doi:10.1016/j.toxrep.2015.06.011

 4. Lowcock EC, Cotterchio M, Boucher BA. Consumption of flaxseed, a rich source of lignans, is associated with reduced breast cancer risk. Cancer Causes Control. 2013;24(4):813-6. doi:10.1007/s10552-013-0155-7

 5. Ramos CI, Andrade de Lima AF, Grilli DG, Cuppari L. The short-term effects of olive oil and flaxseed oil for the treatment of constipation in hemodialysis patients. J Ren Nutr. 2015;25(1):50-6. doi:10.1053/j.jrn.2014.07.009

 6. Styrczewska M, Kostyn A, Kulma A, et al. Flax fiber hydrophobic extract inhibits human skin cells inflammation and causes remodeling of extracellular matrix and wound closure activation. Biomed Res Int. 2015;2015:862391. doi:10.1155/2015/862391

 7. Ibrügger S, Kristensen M, Mikkelsen MS, Astrup A. Flaxseed dietary fiber supplements for suppression of appetite and food intake. Appetite. 2012;58(2):490-5. doi:10.1016/j.appet.2011.12.024
Comments


bottom of page