top of page

Ce este colagenul?

Updated: Feb 20, 2020

Pulberea de proteine de colagen poate fi găsită acum în matcha latte până la brownies - dar ce este colagenul?


Cum se produce colagenul în organism? Ce substanțe nutritive sunt implicate în producția de colagen și ce cauzează descompunerea colagenului?


Să aruncăm o privire la biologia colagenului și să ne scufundăm în produse legate de colagen, astfel încât să puteți naviga cel mai bine pe piața în creștere a produselor de colagen și să știți ce este cel mai bine pentru dumeavostră.


Ce este colagenul?



Colagenul este o proteină fibroasă care se găsește în os, dinți, piele, tendoane, cartilaj, vase de sânge, păr și unghii. Colagenul este o proteină structurală care joacă un rol cheie în structură și menține corpul împreună, în esență. Interesant este că există câteva tipuri de fibre de colagen, care sunt mai puternice decât oțelul! Gândiți-vă la proteina de colagen ca la un adeziv care lipește corpul și reprezintă aproximativ o treime din proteina noastră totală a corpului.


Colagenul este format din trei lanțuri polipeptidice, care sunt încrucișate pentru rezistență și sunt făcute cu glicină, prolină, hidroxilină și hidroxiprolină - toate sunt aminoacizi, iar ultimele două nu se regăsesc în nicio altă proteină.


Colagenul este format din trei proteine ​​structurale alfa-helix, care sunt modelate de înfășurarea lanțului polipeptidic. În cazul colagenului, este alcătuit din trei lanțuri alfa polipeptidice lungi, fiecare dintre lanțuri este răsucită și reticulată pentru a realiza o structură asemănătoare cu tijele.


Polipeptidele de colagen sunt, de asemenea, atașate la lanțurile de carbohidrați, care le fac și glicoproteine. Glicoproteinele ajută la susținerea sistemului nostru imunitar, a sistemului digestiv și a sistemelor de reproducere.


Cum face corpul colagen?


Corpul tău produce colagenul din vitaminele, mineralele și prin procese multiple. Toate proteinele conțin aminoacizi, iar cel mai abundent aminoacid găsit în colagen este glicina, care este un aminoacid esențial.


Pe măsură ce îmbătrânești, este normal și normal să scadă colagenul, ceea ce poate contribui la ligamente mai puțin flexibile, la slăbirea mușchilor, la dureri articulare, la riduri și poate subția mucoasa tractului digestiv, ceea ce poate provoca probleme digestive.


În afară de îmbătrânire, cel mai frecvent motiv pentru care cineva nu produce suficient colagen este alimentația slabă fară proteine sau consumul de prea mult zahăr, lipsite de nutrienți esențiali de care organismul are nevoie pentru a crea colagen.


La fel cum corpul poate produce colagen, acesta îl poate cataboliza și din acțiuni dăunătoare, cum ar fi să petreci prea mult timp la soare și fumatul poate descompune colagenul.


Elementele nutritive cheie implicate în producerea de colagen



Vitamina C este esențială pentru producția de colagen, deoarece joacă un rol în trei reacții de hidroxilare, care sunt importante pentru ca molecula de colagen să se transforme într-o configurație cu triplă helixă.


În plus față de vitamina C, fierul joacă și un rol important ca cofactor, ceea ce înseamnă că în acest proces este oxidat în timpul reacției de hidroxilare și transformat din starea feroasă într-o stare ferică (o moleculă suplimentară de oxigen). Pentru ca vitamina C să funcționeze (în acest caz, utilizată ca reductant), fierul (starea ferică) trebuie să se reducă la starea sa feroasă (cu 2 molecule de oxigen).


Puteți vedea, deși acest lucru pare simplu pentru corpul nostru pentru a menține pielea sănătoasă, părul, unghiile, țesutul conjunctiv, tendoanele, cartilajele, oasele și dinții - depinde foarte mult de alimentația noastră de vitamina C.


Deficitul de vitamina C este rar în zilele noastre moderne, dar pentru a vă sprijini organismul în producerea de colagen, asigurați-vă că mâncați alimente bogate în vitamina C, fier și alte substanțe nutritive care produc colagen.


De asemenea, dacă sunteți un mâncător de carne, este foarte probabil să mâncați o mulțime de aminoacizi și nutrienți necesari pentru a produce colagen. Corpul tău va rupe colagenul în intestin și îl va reutiliza pentru a construi mai multe proteine. Zincul, un nutrient abundent în dietele bogate în carne, este un element nutritiv cheie în acest proces și funcția colagenazei care digeră colagenul în intestin. Și dietele pe bază de plante pot să conțină aceeași încărcătură de aminoacizi, ele pot să furnizeze nutrienții necesari pentru a crea colagen.


Alimente bogate în substanțe nutritive producătoare de colagen


Alimentele care conțin vitamina C, fier, siliciu, prolină, lizină, treonină și zinc sunt importante în procesul de producție a colagenului.


Nutrienți producători de colagen:

  • Vitamina C

  • Proline

  • lizina

  • Siliciu

  • Fier

  • Treonină

Alimentele bogate în vitamina C se găsesc deja într-o varietate de alimente pe care le puteți avea deja în bucătărie. Aceste alimente includ fructe citrice, ardei, vișine, arpagic, pătrunjel, coacăze, kale, roșii, praz și multe altele.


Alimentele bogate în silicon se găsesc din abundență în alimentele pe bază de plante precum ovăz, grâu integral, nuci, legume rădăcinoase, fructe de mare și carne de organe(pipote, inimi etc).


Prolina, aminoacidul, se găsește în gelatină, brânzeturi, vită, proteine ​​de soia, varză, iaurt, sparanghel, lăstari de bambus, alge marine, ciuperci, semințe de floarea soarelui și multe altele.


Alimentele bogate în lizină se găsesc din abundență în proteinele animale și lactate. Lizina se găsește și în surse pe bază de plante precum avocado, caise, mango, roșii, cartofi, pere, ardei, praz, sfeclă, leguminoase, soia, semințe de dovleac, caju, fistic și semințe precum quinoa, amarant și hrișcă.


Alimentele bogate în fier includ proteine ​​animale și carne de organe precum ficat, rinichi, carne roșie și crustacee. Există surse de fier pe bază de plante, care includ spanacul, leguminoasele, quinoa, semințele de dovleac, melasa, broccoli, tahini și tofu.


Treonina este un alt aminoacid necesar pentru producerea de colagen, este esențial, ceea ce înseamnă că organismul nu o poate face, așa că trebuie să-l obțineți din dieta dvs. Alimentele bogate în treonină includ linte, alune, ouă, proteine ​​animale, năut, fasole și sparanghel.


Dacă consumi o dietă bogată în alimente întregi, cel mai probabil veți obține suficient de multe dintre aceste substanțe nutritive cheie. Dacă nu, trebuie doar să discutați cu nutriționistul dumneavoastră pentru a obține un plan adecvat pentru nevoile de suplimentare.


Ce ne spune știința despre suplimentele de colagen


În 2014, un studiu dublu a descoperit o diferență suficient de semnificativă în elasticitatea pielii la aproximativ 50 de femei de vârstă mijlocie care au adăugat câteva grame de colagen în dieta lor zilnică pe parcursul a câteva luni.


Există unele studii care arată că consumul de pulberi peptidice de colagen bogate în aminoacid glicină poate îmbunătăți sănătatea articulațiilor, poate reduce durerile articulare, poate îmbunătăți elasticitatea pielii, reduce inflamațiile intestinale, poate îmbunătăți calitatea somnului și poate îmbunătăți vindecarea rănilor.


La fel ca orice, putem încerca subiectiv să vedem dacă funcționează în mod unic pentru noi. Dacă se mărește proteina din dieta lor, cum ar fi pulberea de proteine ​​de colagen, se va crește aportul de aminoacizi în dieta lor.


Consumând mai mulți aminoacizi în alimentația dumneavoastră, în special glicina, care sunt blocurile de proteine, veți obține beneficiile unei diete mai bogate în proteine. Proteinele sunt puternic implicate în producția de colagen în organism - de multe ori sursele de proteine ​​conțin de asemenea nutrienții necesari pentru producerea de colagen. Proteina este, de asemenea, un macronutrient cheie pentru menținerea stării generale de sănătate a părului, pielii, unghiilor etc.


Proteina(vegetală sau animală) este, de asemenea, în mare măsură responsabilă pentru îmbunătățirea funcției intestinale și pentru susținerea cifrei de afaceri a celulelor care se întâmplă - de exemplu, glutamina este un aminoacid care este un jucător cheie în sănătatea intestinului și a funcției intestinale și se găsește din abundență în alimentele bogate în proteine.


Glutamina se găsește și în pulberile de colagen, dar și în pulberile proteice pe bază de plante și în pulberile proteice pe bază de animale și chiar în varză.


Concluzie:


Nu știm dacă pulberile proteice de colagen răspund la toate afirmațiile, însă studiile asupra colagenului au arătat, de asemenea, că acesta nu produce prejudicii.


Ca în cazul oricărui supliment alimentar, cum ar fi pulberile de proteine de colagen, există întotdeauna loc pentru mai multe studii asupra oamenilor, testând diferite tipuri de surse de peptide de colagen, controlând în același timp mai multe variabile din alimentația și stilul de viață al unei persoane pentru a obține o imagine mai completă.


Ca societate, este ușor să ne dorim să existe pulberi sau pastile pe care să le consumăm, care să garanteze rapid rezultatele, precum părul, pielea și unghiile noastre să fie puternice și suplimente vindecă problemele intestinale și îmbunătățesc articulațiile. Știm însă că îmbunătățirea condițiilor de sănătate înseamnă mai degrabă despre implicarea în obiceiuri alimentare sănătoase durabile și pe viață bine.



Bibliografie:


bottom of page