top of page

Cele 4 emoții primare din spatele mâncatului excesiv din cauze emoționale

La unii oameni poftele alimentare rămân constante; de exemplu ei au poftă întotdeauna de înghețată. Alții trec prin diferite "dispoziții" legate de mâncare: într-o săptămână le e poftă de unt de arahide, în alta de sos de brânză, în alta de ciocolată.

Nicio situație nu este un accident sau o coincidență. Dacă problema emoțională rămâne neabordată, atunci pofta alimentară va rămâne constantă. Dacă problemele emoționale se schimbă, atunci poftele se vor schimba.

Singura paralelă între poftele alimentare constante și schimbătoare este următoarea: există o problemă emoțională subiacentă, care cere atenție.Problemele emoționale care au legătură cu poftele alimentare, de obicei, se încadrează într-una dintre următoarele categorii:

- stres, tensiune, încordare, frică sau nerăbdare;

- depresie sau tristețe;

- senzația de oboseală și nivelul scăzut de energie;

- nevoi neîndeplinite de distracție, joacă, incitare sau recreere.

Prea multă muncă și nu suficinetă joacă:

- o dorință de iubire, afecțiune, apreciere, idilă sau satisfacție sexuală;

- mânie, ranchiună, amărăciune sau frustrare;

- sentimentul de gol, de nesiguranță sau o dorință de alinare.


Ca viitor psihoterapeut, simt că e important să fim sinceri cu noi înșine cu privire la emoțiile noastre. Trebuie să ne înfruntăm emoția și apoi să mergem mai departe. Nu recomand niciodată nimănui să-și analizeze viața într-un mod exagerat sau să se perceapă ca pe o victimă. Cu toate acestea, sursa durerii emoționale - atât de multă și de inutilă - este faptul că nu suntem dispuși să înfruntăm un sentiment neplăcut. Nimănui nu-i face plăcere să recunoască: " Ah, da, mă simt nesigur". Însă faptul de a nu recunoaște este mult mai rău!


Atunci când negăm emoțiile puternice, ele devin și mai puternice.Cele 4 emoții primare ale mâncatului excesiv


FRICA: nesiguranță, ca și cum ai merge pe coji de ouă; frici generalizate; frici de abandon; frici existențiale; probleme de control; frici sexuale; îngrijorare; încordare; depresie; frici de intimitate.

FURIA: față de o altă persoană; față de o nedrepatate; față de sine; senimentul că ești trădat; sentimentul că ești jecmănit; sentimentul că ești abuzat.

TENSIUNEA: stres, frustrare. furii vechi, transformate în amărăciune sau în ranchiună; gelozie; nerăbdare; prea multă muncă fără o eliberare emoțională de genul distracției.

RUȘINEA: autoînvinovățire, respect scăzut față de sine; dezgust față de sine; lipsa de încredere în propria competență sau bunătate; presupunerea că celorlalți n-o să le placă de tine; sentimentul că nu meriți nimic mai bun.


Apreciez foarte mult analiza poftelor alimentare. Începi prin a identifica alimentul pe care îl poftești și lucrezi invers, ca un detectiv. Odată ce ai identificat alimentul respectiv, să spunem înghețata, emoția subiacentă te privește direct în ochi. Te simți frustrat sau furios și simți că îți scapă ceva, iar asta te face să te simți deprimat.Referinte: Emotions and Attitudes Related to Binge Over-weight. - journal of Clinical Psychology. Plutchik, R. (1976).

Psychiatric Illness in Patients Presenting for Obesity Treatment. International journal of Eating Disorders, Vol. 12 - Goldsmith.Comments


bottom of page