top of page

Cele mai bune 4 surse de carbohidrați sănătoși

Iată o listă cu 5 alimente pe care le puteți mânca pentru a vă crește aportul de carbohidrați sănătoși.Cu toții am auzit cel puțin o dată că acel carbohidrat este rău pentru noi. Ni s-a spus să le evităm, să le tăiem din dieta noastră și chiar să le restricționăm. De prea multe ori, auzim exemple extreme de consum de carbohidrați, precum dietele fără carbohidrați sau cu conținut scăzut de carbohidrați, ambele neavând o bază științifică la mijloc, puțină flexibilitate și longevitate limitată.


Indiferent dacă obiectivul tău este pierderea în greutate, creșterea musculară, creșterea energiei sau chiar rezultatele îmbunătățite ale sănătății, societatea trebuie să ne conducă să credem că eliminarea carbohidraților din ecuație este soluția pentru toate.


Și totuși știința spune altfel. Putem și ar trebui să consumăm carbohidrați! Când vine vorba de pierderea în greutate, creșterea musculară a crescut de energie și îmbunătățirea rezultatelor sănătății, carbohidrații sănătoși joacă un rol vital care nu trebuie ignorat.Carbohidrați buni vs carbohidrați răi


În primul rând - nu există nici un fel de carbohidrat bun sau carbohidrat rău!


Aportul alimentar nu este o chestiune morală și, prin urmare, nu putem atribui moralitatea alimentelor. Mâncarea este menită să ne hrănească bunăstarea fizică, mentală și emoțională.


În realitate, mâncarea este doar hrană. Este într-adevăr atât de simplu!


În plus, „sănătos” poate însemna atât de multe lucruri diferite, așa că, de dragul acestui articol, pe măsură ce ne referim la „carbohidrații sănătoși”, ne adresăm și apelăm la carbohidrații care susțin sănătatea fizică pe termen lung.Densitatea nutritivă a carbohidraților


Nutrițional vorbind, unii carbohidrați sunt mai densi de nutrienți decât alții. Pur și simplu înseamnă că conțin mai multe vitamine, minerale și nutrienți. Acești carbohidrați sunt denumiți în general carbohidrați sănătoși, deoarece contribuie la sănătatea ta.


Carbohridrații care nu au densitate de nutrienți sunt în general carbohidrați rafinați. Aceștia sunt carbohidrații care, în esență, parcurg câteva etape după ce sunt recoltați și înainte de a ajunge la farfuria ta. Aceste etape suplimentare de procesare deseori elimină sursa originală de carbohidrați de o parte din fibre, complexitatea și valoarea nutritivă a acestora.


Carbohidrații denși în nutrienți sau „sănătoși” sunt ceea ce ne referim sub denumirea de carbohidrați amidonici și non-amidonici.DE CE ORGANELE NOASTRE au nevoie de carbohidrați?


Totul se reduce la energie și fibre.


Carbohidrații sunt sursa principală de energie preferată a organismului. Indiferent dacă este energie imediată sau stocată, carbohidrații sunt implicați în propulsarea și crearea tuturor.


Toți carbohidrații sănătoși, indiferent dacă sunt amidon sau non-amidon, conțin surse naturale de fibre solubile sau insolubile care contribuie la sănătatea și bunăstarea noastră.


Oferă energie imediată


Carbohidrații ne oferă energia imediată de care avem nevoie pe parcursul zilei pentru a ne îndeplini sarcinile cu ușurință.


Lipsa aportului sănătos de carbohidrați poate duce la oboseală, iritabilitate și chiar uneori anxietate. Acest lucru poate duce adesea la alegeri alimentare proaste și creșterea dimensiunilor porțiilor în timp.


Combustibil pentru creier


Creierul folosește aproximativ 120 de grame de glucoză (provenite din carbohidrați) pe zi. De fapt, creierul funcționează exclusiv asupra energiei din carbohidrați.


Mai precis, folosește aproximativ 60% carbohidrați la o viteză de odihnă (adică atunci când doar stai).


Dacă doriți să vă mențineți funcția cognitivă clară, trebuie să consumați carbohidrați sănătoși!


CARBOHIDRAȚI SĂNĂTOȘI


Acum că știm de ce carbohidrații sunt atât de importanți, despre care vorbim când spunem carbohidrati sănătoși?


Fructe


Fructele sunt o sursă excelentă de carbohidrați densi în nutrienți. Toate fructele sunt ambalate cu vitamine, minerale, apă și fibre, pe lângă carbohidrați care produc energie.


Conținutul de zahăr din fructe este ceea ce îl face o sursă excelentă de carbohidrați amidonici.


De la mere verzi, zmeură, afine și banane până la papaya, mango, ananas și curmale, nu poți greși dacă folosești fructe ca sursă de carbohidrați sănătoși.


Legume


Da, și legumele sunt carbohidrați!


Legumele sunt surse atât de carbohidrați amidonici, cât și de non-amidonice.


Mazărea, porumbul și cartofii sunt exemple de carbohidrați amidonici, în timp ce broccoli, verdeața cu frunze și ardeii sunt exemple de carbohidrați non-amidonici.Fasole, legume și leguminoase


Acestea sunt exemple excelente de carbohidrați amidonici, ceea ce le face o sursă minunată de carbohidrați sănătoși. Fasolea, legumele și leguminoasele au trecut, de asemenea, printr-o prelucrare minimă, lăsând conținutul de fibre complet intact.


Gândiți-vă la fasolea neagră, fasolea pinto pentru această categorie.


Cereale integrale


Cerealele integrale sunt o mare sursă de carbohidrați amidonici. Quinoa, meiul, amarantul, orezul sălbatic și orezul basmati sunt toate exemple în acest sens.


În această categorie intră, de asemenea, variații tradiționale și fără gluten de cereale integrale, boabe încolțite sau pâine integrală de grâu.


CUM SĂ CONSUMĂM CARBOHIDRAȚI SĂNĂTOȘI


Datorită faptului că carbohidrații sunt sursa principală de energie a organismului, organismul îi digeră și îă absoarbe foarte ușor și rapid.


Atunci când se consumă carbohidrații singuri, ei sunt absorbiți rapid, ceea ce duce la creșterea (doar un pic) zahărului din sânge și la scăderea ulterioară. Această scădere a zahărului din sânge ne poate lăsa să ne simțim flămânzi, agitați, iritabil și pur și simplu să ne simțim inconfortabil!


Pentru a evita acest lucru, trebuie doar să vă asigurați că vă asociați carbohidrații sănătoși cu o proteină sau o sursă de grăsimi sănătoase. Acest lucru va ajuta la încetinirea absorbției carbohidratului și la menținerea glicemiei stabile.Kommentare


bottom of page