top of page

Cum citim etichetele alimentelor?


Este bine să știm să citim eticheta produselor pe care le cumpărăm deoarece așa putem face alegeri mult mai sănătoase.


Etichetele produselor ne oferă detalii despre numărul de calorii, despre numărul de porții cât și despre valorile nutritive pe care le au.


La ce să ne uităm prima dată?


Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să fim atenți la numarul de porții. Majoritatea informațiilor nutriționale de pe etichete sunt pentru o singură porție. Foarte multe produse conțin mai multe porții.


De exemplu, o porție recomandată de spaghete este de 56g nefierte, iar fierte cât încap într-o ceașcă, iar dacă noi consumăm două cești la o masă automat toate intormațiile nutriționale de pe etichetă se dublează.Numărul total de carbohidrați (glucide) de pe etichete sunt trecute cu litere îngroșate și se măsoară în grame. Zahărul, amidonul si fibrele alcătuiesc totalul carbohidraților de pe etichetă. Toți acești carbohidrați, mai puțin fibrele, vă pot ridica nivelul de zahăr din sânge.


Fibrele sunt enumerate fix sub numărul total de carbohidrați. Încercați să cumpărați de obicei produse care conțin cel puțin între 3-4g de fibre pe porție. Leguminoasele, pâinea integrală, fasolea și fructele sunt bogate în fibre.


Verificați grăsimea totală dintr-o porție și să acordați o atenție deosebită grăsimilor saturate. Alege-ți să cosumați alimente care conțin grăsimi saturate mai puține.


De exemplu peștele conține mai puține grăsimi saturate decât carnea de vită. Dacă un aliment conține mai puțin de 0,5g de grăsimi saturate, producatorul poate spune că nu conține grăsimi saturate. Reține-ți acest lucru dacă mâncați mai mult de o porție.


Sării, de asemenea trebuie să îi acordăm o atenție deosebită când citim etichetele alimentelor.


Consumul zilnic de sare recomandat este de cca. 5 g(o linguriță rasă).


Asimilarea în organism a unei cantități prea mari de sare poate conduce la probleme serioase de sănătate, precum creșterea presiunii arteriale, disfuncții cardiovasculare, infarct, osteoporoză etc.


Vă mulțumesc tare mult pentru vizită!


"Prima bogăţie este sănătatea." – Ralph Waldo Emerson

Comments


bottom of page