top of page

Cum combinăm alimentele?

Updated: Feb 20, 2020

Cum a început tendința de combinare a alimentelor, ce include și impactul pe care îl poate avea asupra organismului tău.


Există anumite produse alimentare pe care trebuie să le mâncăm singure, spre deosebire de altele? Ar trebui să ne preocupăm de combinațiile pe care le facem în farfuriile noastre? Cu ce se combină alimentele?


Acestea sunt întrebările pe care le auzim frecvent de la comunitatea AC, așadar să vorbim despre ele.



COMBINAREA ALIMENTELOR


Dacă sunteți la curent cu tendințele de pe rețelele de socializare și urmăriți bloggerii și influencerii wellness, este posibil să fiți auzit despre „combinarea alimentelor” în ultimele luni.


În cea mai de bază formă, dieta care combină alimentele sugerează că anumite alimente ar trebui consumate singure, în timp ce altele ar trebui să fie asociate într-un mod special. Acest lucru este recomandat pentru a preveni problemele digestive, pentru a vindeca problemele intestinale, pentru a îmbunătăți funcția imunitară și pentru a promova pierderea în greutate.


Probabil că unele dintre acestea pot părea cunoscute. Cu siguranță, am discutat împerecherea anumitor macronutrienți cu alții pentru a permite o digestie optimă aici, la AC. Dar nu confundați, este ceva cu totul diferit.



Dieta care combină alimentele este alcătuită dintr-o listă de principii bazate pe trei componente majore: nivelurile de pH, activitatea enzimatică și rata de digestie.


Ce implică aceste componente?


Principiile/Miturile se bazează pe ideea că diferiți macronutrienți necesită niveluri de pH specifice pentru a fi digerate corect. Mai precis, proteina necesită un mediu acid, în timp ce carbohidrații necesită un mediu alcalin.


Dieta care combină alimentele consideră, de asemenea, că, deoarece diferiți macronutrienți necesită enzime diferite pentru digestie, ar trebui să ne abținem de la combinarea anumitor macronutrienți într-o singură masă - în special proteine și carbohidrați.


În plus, sugerează că, atunci când alimentele care necesită niveluri de pH opuse și diferite enzime sunt consumate împreună, produsele alimentare digerate mai lent "atârnă" în intestin mai mult timp provocând probleme și absorbție slabă de nutrienți. Problemele ar putea include gaze, balonare, creșterea în greutate și, eventual, acumularea de toxine.


Principiile care circulă pe rețelele de socializare:

Având în vedere toate acestea, dieta care combină alimentele se reduce, în esență, la 4 principii majore:


  • Mâncați întotdeauna fructe pe stomacul gol

  • Nu mâncați niciodată proteine cu carbohidrați

  • Consumați proteine singure sau cu legume fierte fără amidon sau Mâncați carbohidrați singuri sau cu legume fierte fără amidon

  • Consumați fructe uscate, nuci și semințe cu legume crude


Ce spune știința în legătură cu asta?


A existat un singur studiu viabil care a testat afirmațiile făcute de dieta care combină alimentele. Studiul a constatat că nu există beneficii (1)


În prezent, nu există nicio altă cercetare de încredere care să dovedească validitatea acestor afirmații că nu este bine să combinăm anumite alimente.

Când ne uităm la cercetările pe care le avem despre macronutrienți și digestie, există destul de multe componente ale alimentelor care se combină și care nu au efecte negative.



Desființarea miturilor - Să vorbim despre digestie


Acum că știm că alimentele care combină principiile și rațiunea din spatele lor, este, să dezvăluim aceste principii și să explicăm de ce nu ar trebui să le urmărim.


1. „Mâncați întotdeauna fructe pe stomacul gol”


Dieta care combină alimentele consideră că, deoarece fructele se digeră foarte repede, trebuie consumate singure pe stomacul gol. Motivul aici este că atunci când alimentele cu digerare rapidă sunt combinate cu alte alimente care digerează mai lent, fructul se „blochează” în tractul digestiv o perioadă mai lungă decât ar trebui.


Problema cu această abordare este că mâncarea nu se poate „bloca”/"putrezii" cu adevărat. Ori de câte ori mâncăm, corpul nostru produce enzime ca răspuns la digerarea alimentelor noastre în consecință. Amilaza este enzima responsabilă pentru digestia carbohidraților, proteza pentru proteine ​​și lipaza pentru digestia grăsimilor. Indiferent de ce sunt prezenți alți macronutrienți, organismul nostru va trimite întotdeauna amilază pentru a ajuta la digerarea carbohidraților atunci când este necesar.


Prin urmare fructele vor fi digerate bine atunci când sunt combinate cu alte alimente!


2. "Nu mâncați niciodată proteine cu carbohidrați ”


Acest principiu se bazează pe faptul că carbohidrații au nevoie de un mediu alcalin (sau de bază) pentru a fi digerate, în timp ce proteina necesită un mediu mai acid.


Problema acestei afirmații este că stomacul în sine are un mediu acid și, din motive întemeiate, de asemenea! Când mâncăm orice aliment, nu doar carbohidrați, stomacul este semnalat să elibereze acid gastric. Aciditatea este menită să omoare orice bacterie din alimente înainte de a-i permite să treacă la intestinul subțire.


Indiferent dacă carbohidrații sunt consumați singuri sau cu proteine, vor intra în continuare într-un mediu acid. Și asta este perfect! După ce alimentele trec prin stomac, acesta intră în intestinul subțire, într-un mediu mai alcalin. Aici are loc majoritatea digestiei carbohidraților.


Deci, carbohidrații sunt mai bine digerați într-un mediu alcalin? Da. Prezența proteinei interferează cu acest proces? Nu.


3. „Consumați proteine singure sau cu legume fierte fără amidon"


Realist, nu am nici o problemă cu acest principiu. Nu există probleme cu consumul de proteine singure sau legumele non-amidonice.


Când vine vorba de legume gătite sau legume crude, totul depinde de sistemul vostru digestiv. Dacă nu aveți condiții preexistente care vă împiedică să digerați alimente fibroase în mod regulat, legumele crude sunt perfecte. Legumele trebuiesc gătite în cea mai mare parte a timpului numai dacă ați fost diagnosticat cu gastroparesie sau orice altă afecțiune care necesită o dietă cu conținut scăzut de fibre.


Pentru aceeași rațiune pe care am oferit-o atunci când am eliminat principiul numărul doi, să nu vă fie frică să măncați proteine cu grăsimi sau carbohidrați. Corpurile noastre sunt făcute multitasking, se pot descurca!


4. „Consumați fructe uscate, nuci și semințe cu legume crude”


Încă o dată, nu există nici un studiu care să dovedească necesitatea acestui principiu. Desigur, combinarea legumelor cu orice este excelentă! Dar nu este nevoie să vă abțineți de la consumul de nuci și semințe fără ele. Nucile și semințele pot fi consumate singure fără nicio preocupare pentru zahărul din sânge, deoarece sunt surse atât de proteine, cât și de grăsimi sănătoase.


Fructul uscat, pe de altă parte, este un carbohidrat puternic, are pur și simplu mult zahăr per porție. Prin asocierea acesteia cu o sursă de proteine sau grăsimi, putem ajuta la încetinirea digestiei pentru a evita un pic boom-ul zahăr din sânge. Proteinele și grăsimile vor face o treabă mult mai bună la încetinirea lucrurilor.


Concluzie


În ciuda faptului că principiile dietei care combină alimentele sunt de ceva timp, știința nu o susține.


Ceea ce susține știința este o alimentație completă, alcătuită din combinații alimentare. Corpul este gata și capabil să digere toți macronutrienții. Combinațiile alimentare sunt cele care promovează absorbția optimă de nutrienți, tranzitul gastrointestinal și digestia generală.


Când vine vorba de diete și tendințe emergente, uitați-vă mereu la știință. Indiferent de cine îl susține sau de cât de mulți bloggeri îl acceptă, o dietă este o tot o dietă.


Ne referim la personalizarea nutriției, la modul în care mănânci și la găsirea unui mod care funcționează în mod unic pentru corpul și stilul tău de viață. Viața sănătoasă trebuie să fie un stil de viață, nu o dietă. Dietele au întotdeauna o dată de încheiere, stilurile de viață, pe de altă parte, nu.


Dacă v-a plăcut acest articol vă invit să dați share și pe rețelele voastre de socializare!

O zi placută!

bottom of page