top of page

Cum să renunți la sucuri: Un ghid complet

Sucul, numit și băutură răcoritoare, este denumirea oricărei băuturi care conține apă carbogazoasă, zahăr adăugat sau un alt îndulcitor precum siropul de porumb cu fructoză ridicată, precum și aromele naturale sau artificiale.


În ciuda popularității sale, este bine știut că bauturile carbogazoase nu sunt bune pentru sănătatea dumneavoastră, deoarece duc către obezitate, sănătate dentară precară și diverse boli cronice.Chiar și știind acest lucru, mulți oameni consumă în mod regulat băuturi carbogazoase.


Există motive biochimice pentru care oamenii își doresc alimente și băuturi bogate în zahăr.

Creierul uman are o zonă numită sistemul de recompense. Este conceput pentru a răsplăti oamenii atunci când realizează anumite acțiuni.


Atunci când mănânci mâncare, creierul eliberează o substanță chimică bună, numită dopamină, pe care creierul tău o interpretează ca plăcere.


Pentru a obține mai multă plăcere, creierul tău continuă să caute acțiuni care să stimuleze eliberarea de dopamină, inclusiv consumul.


Problema cu sucurile carbogazoase și alte alimente cu conținut ridicat de zahăr este că acestea furnizează o eliberare de dopamină mult mai mare decât alimentele mai sănătoase, ceea ce poate duce la pofte de un anumit aliment/suc.


Acest lucru poate duce la un ciclu vicios în care creierul caută alimente cu din ce în ce mult zahăr pentru a obține același răspuns de plăcere.


Există mai multe motive pentru care trebuie să opriți consumul de sucuri:


 • Promovează creșterea în greutate. Sucul are un conținut ridicat de calorii și nu frânează foamea, ceea ce face ușor consumul unui număr mare de calorii. Cercetările arată, de asemenea, că oamenii care beau frecvent suc cântăresc mai mult decât cei care nu.

 • Legat de boli cronice. Studiile au arătat în mod constant că persoanele care beau suc mai frecvent prezintă un risc ridicat de afecțiuni cronice, precum diabetul de tip 2, boli de inimă și cancer.

 • Poate contribui la bolile hepatice.

 • Îți poate eroda dinții. Sucul conține acizi, inclusiv acid fosforic și acid carbonic, care pot promova un mediu acid în gură, ceea ce duce la cariile dinților. Când este combinat cu zahărul, efectul este mai nociv.

 • Legat de afecțiuni ale pielii precum acneea. Cercetările sugerează că consumul frecvent de suc sau zahăr adăugat crește riscul de acnee moderată până la severă.

 • Poate promova îmbătrânirea pielii. Unele cercetări sugerează că persoanele care consumă suc sau zahăr adăugat sunt mai predispuse la riduri și alte semne de îmbătrânire.

 • Poate scădea nivelul de energie. Sucul are un nivel ridicat de zahăr, care vă poate ridica rapid nivelul de zahăr din sânge, urmată de o scădere accentuată. Consumul frecvent de suc poate provoca fluctuații ale nivelului de energie.

 • Nu are valoare nutritivă. Băuturile carbogazoase nu au vitamine, minerale, fibre sau nutrienți esențiali. Nu adaugă nici un beneficiul în dieta ta în afară de niște calorii și mult zahar.Mai jos regăsiți strategii pentru a vă ajuta să opriți consumul de sucuri.


 • Bea mai multă apă. În unele cazuri, poftele de suc pot fi confundate cu sete. Dacă simțiți nevoia să beți suc, încercați să beți mai întâi un pahar mare de apă și așteptați câteva minute. Este posibil să observați că pofta dispare după ce vă potoliți setea. Apa nu numai că vă potolește setea, dar vă ajută să vă hidratați.

Un alt lucru pe care îl puteți face este să vă asigurați că nu există suc în casă, care să contribuie la reducerea ispitei și la minimizarea poftelor.


 • Evitați să stați nemâncați. Foamea este un motor-cheie al poftelor, inclusiv al celor pentru sucuri. Prin urmare, asigurarea că nu vă este foame vă poate ajuta să combateți poftele de suc. Pentru a preveni foamea, asigurați-vă că mâncați regulat pe tot parcursul zilei și că aveți gustări sănătoase în apropiere. Pregătirea meselor vă poate ajuta, de asemenea, să evitați situațiile în care vă este foame.


 • Optează pentru o gustare sănătoasă. Poftele de zahăr sunt incredibil de comune dar pot fi înlocuite cu : Fructe precum mere, fructe de pădure, ananas, mango și struguri,iaurt cu câteva bucăți mici de fructe. Cu toate acestea, evitați să înlocuiți băuturile carbogazoase cu sucuri de fructe. Deși sucurile de fructe conțin mai mulți nutrienți decât sucurile cu acid, acestea sunt foarte bogate în zahăr.


 • Încercați să vă gestionați nivelul de stres. Adesea, stresul poate induce pofte de mâncare, în special în rândul femeilor. Numeroase studii au arătat că persoanele aflate în stres tind să consume mai multe calorii și au mai multe pofte decât persoanele care nu sunt stresate. Există multe moduri de a ajuta la ameliorarea stresului, inclusiv exerciții fizice regulate, meditarea, practicarea yoga, respirația profundă etc.


Încercați alternative de înlocuire a sucurilor:


 • Kombucha. Acesta este un ceai delicios probiotic care este asociat cu multe dintre aceleași beneficii pentru sănătate ale consumului de ceai.

 • Apa cu menta si castravete. Această băutură răcoritoare poate nu numai să-ți potolească setea, ci și să ajute la reducerea poftei de suc.

 • Ceaiuri din plante sau fructe. Aceste băuturi nu sunt doar fără calorii, dar chiar pot oferi beneficii pentru sănătate.

 • Apa de cocos. Deși nu este lipsită de calorii, această băutură naturală este încă o alegere mult mai sănătoasă decât sodă zahăr.


Eliminarea sucului din alimentația dumneavoastra implică mult mai mult decât puterea de voință.


Cu toate acestea, merită să vă reduceți aportul de suc deoarece studiile au arătat că sunt legate de diferite afecțiuni, cum ar fi obezitatea, bolile de inimă, diabetul, bolile de rinichi, sănătatea dentară și a pielii.


Surse: (1), (2), (3), (4), (5), (6), (7)

Comments


bottom of page