top of page

Cum să îți detoxifici organismul după Crăciun - 10 modalități

Updated: Feb 20, 2020

An Nou Fericit! Sper că v-ați distrat de minune în timpul sezonului festiv și așteptați cu nerăbdare restul anului.


Te simți foarte pozitivă pentru anul următor, dar poate puțin vinovată pentru excesul făcut? Mai jos am scris câteva sfaturi de bază pentru detoxifierea post-Crăciun.




1. Curățirea.


Cei mai mulți dintre noi consumăm mai multe alimente bogate în grăsimi și alcool decât de obicei în perioada festivă și acum este momentul să curățăm organismul de aceste toxine suplimentare. Un prim pas minunat este să începeți în fiecare zi cu o cană sau pahar cu apă caldă pre-fiartă sau cu apă îmbuteliată la rece, cu sucul de la o jumătate de lămâie proaspătă. Acesta este un detoxifiant fantastic și corpul tău îți va mulțumi pentru asta! Evitați complet alcoolul în perioada de detoxifiere și, de asemenea, este de preferat să evitați cofeina. Dacă nu vă simțiți capabili să renunțați la cofeină cu totul, altă recomandare este să schimbi ceașca obișnuită de ceai sau cafea cu un ceai verde. Ceaiul verde este plin de antioxidanți, dar întrucât conține totuși cofeină, vă recomand să-l păstrați la una sau două căni pe zi. Dacă este necesară o îndulcire, recomand o linguriță de miere naturală ca cea mai bună alegere. De asemenea, trebuie evitat fumatul.


2. Alimentația.



Dă-i corpului tău o pauză de la consumul excesiv de alimente procesate, grasimi, carne rosie, alcool etc... De asemenea încearcă să limitezi consumul de lactate, dar un ou fiert sau un kefir sunt mereu bine venite. Smoothie-urile verzi (cu spanac/castravete etc) sau supele sunt o alternativă excelentă în zilele de detoxifiere. Încearcă să înlocuiești micul dejun cu un smoothie și masa de seară cu supă de casă și alege pește sau pui cu orez sau legume ca masă principală.


3. Băi cu uleiuri esențiale.



Încearcă să adăugi uleiuri esențiale în baie. Uleiurile de patchouli, lămâie, ienupăr, grapefruit sau geraniu sunt foarte bune pentru detoxifiere. Adaugă 6-8 picături în apa de baie, diluate în 2-4 picături într-un ulei purtător de cocos.

Este esențial să testezi orice uleiuri pe care nu le-ai folosit anterior cu 48 de ore înainte de a include în perioada de detoxifiere pentru a verifica dacă există sensibilitate la acestea.


4. Exercițiile fizice scurte.


Exercițiile fizice sunt importante pentru o

rice plan de detoxifiere, dar nu îți face griji, nu trebuie să mergi la sală. Yoga este o opțiune fantastică atât pentru minte, cât și pentru corp și mai puțin de zece minute dimineața și zece seara te vor ajuta să rămâi concentrată, relaxată și mai capabilă să faci față poftelor.


5. Crește porția de legume.


Anumite legume conțin substanțe nutritive precum beta carotenul care stimulează celulele hepatice și protejează ficatul de toxine. Alimentele cu frunze verzi precum spanacul încurajează creșterea celulelor și stimulează ficatul, în timp ce sfecla protejează conductele biliare din ficat de deteriorarea toxinelor. Încercați să consumați 5 porții de legume zilnic și includele pe cele care conțin nutrienți care ajută ficatul.


6. Crește aportul de usturoi.



Usturoiul are compuși care conțin sulf, care activează enzimele hepatice care lucrează pentru a elimina toxinele care ar putea fi în sistemul tău. Usturoiul conține, de asemenea, alicină și seleniu, doi nutrienți care protejează ficatul de pagubele cauzate de toxine. Aceste două substanțe nutritive ajută, de asemenea, în procesul de detoxifiere.

Dacă nu îți place gustul usturoiului, deoarece pur și simplu nu îți place (sau ești un vampir :)) ), poți cumpăra suplimente de usturoi la un magazin cu suplimente naturale.


7. Mănâncă grapefruit.



Grapefruit-ul este bogat în vitamina C și antioxidanți, ambele promovând o curățare sănătoasă a ficatului. Grapefruit stimulează enzimele de detoxifiere în ficat și are un compus f flavonoid cunoscut sub numele de naringenină, care face ca ficatul să ardă grăsime, mai degrabă decât să îl păstreze. Ai grijă, însă, deoarece cantități mari de grapefruit pot inhiba o enzimă hepatică numită citocrom P450, care poate afecta modul în care anumite alimente și medicamente sunt defalcate în organism.



8. Mănâncă avocado.



Oooo, da!!!! Asta e partea mea favorită!! Mănâncă avocado de două ori pe săptămână. Avocado este delicios și are compuși producători de glutation. Acești compuși ajută la prevenirea supraîncărcării

toxice a ficatului.


9. Consumă nuci.


Nucile au un nivel ridicat de l-arginină (un aminoacid) glutation și acizi grași omega-3 care ajută la curățarea ficatului de amoniac cauzator de boli. Extractele din cojile lor sunt utilizate în multe formule de curățare a ficatului.


10. Adaugă turmeric în alimentația ta.



Turmericul sporește capacitatea ficatului de a produce bilă, o parte cheie a procesului de curățare a ficatului. De asemenea, a fost cunoscut faptul că ajută la regenerarea celulelor hepatice deteriorate.





Aceste recomandări sunt primele care îmi vin în minte, dar lista poate continua la nesfârșit.

Alimentele noastre ar trebui să fie medicamentul nostru și medicamentul nostru ar trebui să fie mâncarea noastră.


Excesul nu este bun!



Îți multumesc pentru citirea acestui articol! Ești un om minunat, să nu uiți asta! 🥰

bottom of page