top of page

Hipotiroidismul: cauze, simptome și tratament naturist

Updated: Sep 10, 2019

Hipotiroidismul este o afecțiune în care glanda tiroidă nu funcționează așa cum trebuie. Glanda tiroidă creează sau eliberează în mod corespunzător hormoni tiroidieni. Ea eliberează în mod normal mulți hormoni cruciali care călătoresc prin fluxul sanguin pentru a ajunge la receptorii găsiți în întregul corp. Deci, o perturbare a funcției tiroidiene poate provoca probleme de sănătate răspândite, pe scară largă.Tiroida este o glandă mică situată la baza gâtului, uneori descrisă sub formă de fluture. Între timp, la baza creierului se află glanda hipofizară, care secretă hormonul stimulant al tiroidei (TSH). TSH-ul face ca tiroida să producă și să elibereze tiroxina, principalul hormon tiroidian.


Care sunt cele mai frecvente simptome ale hipotiroidismului?


Modificările metabolismului, funcții inimii, digestiei, energiei, apetitului, somnului sau stării de spirit ... chiar și creșterea părului, pielii și unghiilor poate fi cauzată de hipotiroidism.


Cu toate acestea, un diagnostic de hipotiroidism nu este o "condamnare la moarte"! Există multe modalități de a trata hipotiroidismul în mod natural printr-un plan de nutriție personalizat și alte remedii naturale. Aflați mai jos cum să începeți călătoria.


6 cauze potențiale ale hipotiroidismului:


1. Tulburări inflamatorii ale tiroidei


Cea mai frecventă cauză de hipotiroidism în țările dezvoltate este o afecțiune numită tiroidită Hashimoto. Aceasta este o tulburare endocrină autoimună care apare atunci când tiroida se inflamează. Când cineva are Hashimoto, propriul corp începe să se atace, producând anticorpi care încearcă să distrugă glanda tiroidă.


De ce se întâmplă asta? Sistemul imunitar crede greșit că celulele tiroidiene nu fac parte din corp, așa că încearcă să le îndepărteze înainte să poată provoca leziuni și boli. Problema este că aceasta provoacă inflamații răspândite, care pot duce la multe probleme diferite.


2. O alimentație slabă (în special una lipsită de iod și seleniu)


O alimentație săracă în alimente bogate în nutrienți, în special în iod și seleniu (care sunt minerale esențiale pentru funcția tiroidiană), crește riscul tulburărilor hipotiroidiene. Glanda tiroidă are nevoie atât de seleniu cât și de iod pentru a produce niveluri adecvate de hormoni tiroidieni. Acești nutrienți joacă și alte roluri de protecție în organism. De exemplu, deficiența severă de seleniu crește incidența tiroiditei deoarece oprește activitatea unui antioxidant foarte puternic cunoscut sub numele de glutation(Glutathione), care controlează în mod normal inflamația și combate stresul oxidativ. Adoptarea unui plan nutrițional personalizat pentru hipotiroidism vă asigură că veți obține cantitățile adecvate de seleniu și iod în dieta dvs.


3. Inflamația intestinului


Un mediu intestinal nesănătos poate contribui la deficiențele de nutrienți și poate crește activitatea autoimună în organism. Sensibilitățile sau alergiile alimentare, inclusiv cele la gluten și lactate, pot declanșa inflamația intestinală. Alte cauze ale intestinului inflamat sunt nivelurile ridicate de stres, suprasolicitarea de toxine din dietă și mediu și dezechilibrele bacteriene.

Când apare simdromul intestinului inflamat, particulele mici care sunt în mod normal prinse în interiorul intestinului încep să se scurgă în fluxul sanguin prin deschideri minuscule ale mucoasei intestinale, ceea ce creează o cascadă autoimună și o serie de simptome negative.


4. Sarcina


În timpul sarcinii sau după aceea, deși nu se știe cu exactitate de ce, unele femei încep să producă niveluri foarte ridicate de hormoni tiroidieni, urmată de un declin foarte rapid. Această afecțiune este cunoscută sub numele de tiroidită postpartum. Simptomele dispar adesea în 12-18 luni, dar pot duce și la hipotiroidism permanent.


5. Interacțiunile cu anumite medicamente


Unele medicamente par să conducă frecvent la dezvoltarea tiroidei care nu funcționează așa cum trebuie. Cele mai frecvente dintre acestea includ medicamente pentru tratarea cancerului, probleme cardiace și anumite afecțiuni psihiatrice.


6. Niveluri ridicate de stres


Stresul afectează hormonii și se știe că agravează inflamația. Stresul poate ridica nivelul de cortizol și adrenalină, care tulbură funcția neurotransmițătorului și agravează simptomele bolii tiroidiene. Acestea includ nivelul scăzut de energie, starea de spirit slabă, concentrația scăzută, apetitul perturbat și creșterea în greutate și incapacitatea de a dormi odihnitor.


Remedii naturale pentru hipotiroidism


O alimentație adecvată hipotiroidismului


Ce alimente sunt bune pentru o tiroidă care nu este activă?


Iată care sunt alimentele de top pentru o alimentație adecvată hipotiroidismului și pentru a începe procesul de vindecare:


 • Peștele: Oferă acizii grași omega-3 EPA și DHA, esențiali pentru echilibrul hormonal și funcția tiroidiană.

 • Uleiul de nucă de cocos: Acesta oferă acizi grași cu lanț mediu sub formă de acid caprilic, acid lauric și acid capric, care susțin un metabolism sănătos, cresc energia și combat oboseala.

 • Algele de mare: algele sunt unele dintre cele mai bune surse naturale de iod și ajută la prevenirea deficiențelor care perturbă funcția tiroidă.

 • Alimente bogate în probiotice: Acestea includ kefirul, iaurtul din lapte de capră, kimchi, kombucha, usturoi și alte legume fermentate.

 • Semințe: semințele de in, cânepă și chia oferă un tip de grăsime omega-3, care este esențial pentru echilibrul hormonal adecvat și funcția tiroidă.

 • Apa: Apa ajută la hidratarea și funcția digestivă, prevenind în același timp oboseala și starea de spirit. Pentru prevenirea constipației, a energiei scăzute și a poftelor de zahăr, beți cel puțin un pahar la fiecare două ore.

 • Alimente bogate în fibre: Persoanele cu hipotiroidism pot avea dificultăți digestive, așa că vizează 30–40 grame de fibre zilnic. Nu numai că o dietă bogată în fibre ajută la sănătatea digestivă, ci îmbunătățește și sănătatea inimii, echilibrează nivelul glicemiei și susține o greutate sănătoasă, făcându-vă să vă simțiți mai plini.

 • Fructe și legume: Acestea sunt bogate în vitamine, minerale și antioxidanți care sunt necesare pentru combaterea daunelor radicalilor liberi și pentru reducerea inflamației. Sunt bogate în nutrienți și ar trebui să constituie o porțiune mare dintr-o dietă sănătoasă, deoarece susțin sănătatea digestivă, funcția creierului, sănătatea inimii, echilibrul hormonal și o greutate sănătoasă.


Uleiuri esențiale


Pentru a îmbunătăți funcția tiroidiană și pentru a ajuta la tratarea simptomelor bolii autoimune, încercați câteva dintre aceste protocoale cu ulei esențial:


 • Combinați trei picături de ulei de tămâie, cu trei picături de ulei de lămâie și cinci picături ulei de cuișoare. Frecați-le direct pe tiroidă, care se află în partea inferioară din față a gâtului.

 • Pentru a combate durerile musculare sau articulare, încercați o baie liniștitoare folosind uleiuri de geraniu, cuișoare și lemongrass.

 • Pentru a combate oboseala, încercați o combinație de mentă cu piper și uleiuri citrice, cum ar fi lămâia și grepfrutul.

 • Pentru a-ți îmbunătăți starea de spirit și a reduce anxietatea sau iritabilitatea, folosește ulei de mușețel, tămâie și lavandă, fie difuzat în casa sau adăugat la o baie.


Sfaturile pentru nutriție ar trebui să fie individuale, deoarece fiecare femeie este unică în ceea ce privește preferințele alimentare, stilul de viață, istoricul medical, simptomele și tratamentul.

Această resursă a fost concepută pentru a vă oferi informații de bază legate de hipotiroidism, care este un loc minunat pentru a începe. Dacă doriți mai multe informații specifice sau individuale, sunteți binevenite să mă contactați prin datele de contact furnizate.


Fii dispus sa faci primul pas indiferent cat de mic este. Concentreaza-te pe faptul ca esti dispus sa inveti. Miracole se vor intampla.


Comments


bottom of page