top of page

Hormonii din lactate vă afectează negativ fertilitatea?

Subiectul hormonilor din alimentația noastră este o problemă și, din motive întemeiate, acești hormoni ingerati pot fi dăunători sănătății noastre. Cu toate acestea, produsele lactate sunt adesea lăsate în afara acestei discuții atunci când ar trebui să fie primul aliment pe care îl examinăm. O lucrare de cercetare intitulată “The Milk We Drink, Food For Thought”, creată de o mică echipă de medici de la Hadassah Hebrew University Medical Center a abordat această problemă și nu numai că a găsit o corelație între lactatele și hormonii consumați, dar a constatat că acești hormoni ar putea afecta fertilitatea în mod negativ. Articolul este un rezumat al concluziilor lor. Lucrarea completă este disponibilă pe site-ul jurnalului Fertility and Sterility.Datorită unui număr de factori socio-politici și economici, industria produselor lactate moderne se ocupă de producerea unor cantități mari de lapte de vaci într-un ritm tot mai rapid. Acest lucru necesită ca vacile să fie inseminate în timp ce ele oferă încă lapte pentru a reduce timpul dintre perioada ei „uscată” și un alt ciclu de alăptare. Un animal însărcinat produce în mod natural o cantitate semnificativă de hormoni sexuali, care sunt, prin urmare, transferați în laptele consumator de lapte (nu puteți filtra hormonii).


Cercetătorii care au studiat hormonii din laptele vacilor și-au exprimat îngrijorarea pentru cantitatea de estronă, sulfat de estrogen și progesteron găsite în lapte și produsele lactate. Unii sunt preocupați în special de conținutul de hormoni din laptele integral, gras și brânză, deoarece estrogenul și progesteronul sunt solubili în grăsimi și pe bază de colesterol, iar aceste alimente conțin cantități mai mari în colesterol decât produsele lactate cu mai puține grăsimi.


Studii preliminare au fost efectuate pentru a vedea dacă corpul uman absoarbe de fapt și este afectat de acești hormoni străini, ajungând la concluzia că da, este. După consumarea a 600 ml de lapte de vaci, concentrațiile plasmatice ale E1 și P4 ale participanților au crescut în timp ce nivelurile de FSH, LH și testosteron au scăzut semnificativ. Ceea ce înseamnă că hormonii sexuali din laptele vacilor au fost absorbiți de corp și au aruncat hormonii corpului uman de la echilibru la dezechilibru. Scăderea testosteronului sugerează că laptele de vacă ar putea afecta negativ fertilitatea masculină.


Pentru a-și continua ipoteza privind laptele de vacă și fertilitatea, cercetătorii din lucrarea “The Milk We Drink, Food For Thought” au citat un alt studiu care a analizat impactul pe care laptele cu grăsimi complete l-a avut asupra producției și formei de spermă. În SUA, Iran și Spania, sperma participanților a fost afectată negativ de consumul de lactate. Fertilitatea a devenit o industrie de mai multe miliarde de dolari, însă, având în vedere descoperirile recente care leagă produsele lactate cu fertilitatea reprimată, este posibil să nu existe o nevoie atât de mare pentru acest complex comercial enorm. Dacă consumatorii ar elimina lactatele din dietele lor, pot fi capabili să elimine medicamentele și vizitele la clinică. Mai multe cercetări sunt în curs de desfășurare, dar dacă există oportunitatea de a evita medicamentele pentru fertilitate, de ce să nu o luați?Surse:

1.Haimov-Kochman R., Shore L.S., Laufer N. The milk we drink, food for thought. Fertility and Sterility. 2016 https://www.fertstert.org/article/S0015-0282(16)62851-0/abstract

2. Maruyama K , Oshima T , Ohyama K. Exposure to exogenous estrogen through intake of commercial milk produced from pregnant cows. Pediatr Int 2010 3. Afeiche, M., Williams, P.L., Mendiola, J., Gaskins, A.J., Jørgensen, N., Swan, S.H. et al. Dairy food intake in relation to semen quality and reproductive hormone levels among physically active young men. Hum Reprod. 2013.

コメント


bottom of page