top of page

Poate alimentația să ne îmbunătățească sănătatea mentală?Știți deja că alimentația pe care o urmăm în fiecare zi joacă un rol vital în sănătatea noastră generală, dar ați știut că aceasta ne pot afecta și starea de spirit?


Efectuarea unor alegeri mai sănătoase în dieta ta nu numai că te vor ajuta să-ți controlezi centimetrii din jurul taliei, dar te și pot ajuta să-ți ridici starea de spirit și să dai un impuls durabil energiei și concentrării.

Din moment ce creierul nostru "lucrează" mereu, acesta necesită nutrienți de înaltă calitate pentru a-i folosi ca și combustibil pe tot parcursul unei zile.


Alegerile alimentare pe care le avem ne pot afecta starea de spirit, energia și performanța generală creierului. Creierul nostru produce serotonina, un neurotransmițător care are un impact mare asupra com­portamentului și stării emoționale, așadar vă recomand să consumați alimente bogate în nutrienți.


7 alimente ce ne pot îmbunătății starea de spirit:


1. Fructele de pădure


Afinele, zmeura, coacăzele și căpșunile sunt bogate în vitamina C, care ajută la tratarea cortizolului, un hormon eliberat în timpul stresului.

2. Fasolea


Fasolea, fasolea neagră și lintea sunt bogate în magneziu, un mineral esențial pentru producerea de energie, pentru relaxarea nervilor, mușchilor și a vaselor sangvine.


3. Ciocolata neagră


Ciocolata este cu siguranță una din cele mai iubite alimente din lume. Gustul ei poate produce o stare euforică pentru anumite persoane. Ciocolata neagră creşte fluxul de sânge de la nivelul creierului şi contribuie la îmbunătăţirea funcţiei cognitive.


4. Peștele


Somonul, macroul, sardinele și păstrăvul conțin o cantitate semnificativă de omega-3, care ameliorează anxietatea.


5. Ceaiurile din plate

Multe ceaiuri din plante, cum ar fi mușețelul, au proprietăți calmante. Ceaiul negru, verde, alb și roșu (rooibos) sunt, de asemenea, bogate în antioxidanți. Consumând o cană de ceai îți poți ridica starea de spirit și te poți relaxa.


6. Legumele cu frunze verzi


Varza kale este încărcată cu magneziu care mărește buna dispoziție iar spanacul conține substanțe nutritive care îmbunătățesc fericirea.


7. Fructele


Merele, bananele și portocalele sunt ambalate cu fibră și vitamina C. Gusturile dulci și mirosurile aromatice ale acestor fructe pot lumina perspectivele și promova bunăstarea.


Alimente pe care le putem evita:


Dacă te lupți cu schimbări drastice ale nivelului de dispoziție și de energie de mai multe ori pe zi, poate fi util să eviți anumite alimente și băuturi care pot declanșa schimbări de dispoziție.


Iată câteva alimente și băuturi care trebuie evitate:


  • Cafeina

  • Zahărul

  • Alcoolul

  • Pastele

  • Orezul alb

  • Cartofii

Ca și în cazul oricăror modificări ale regimului alimentar, este important să introduceți treptat noi alimente pentru a permite corpului să se adapteze la o nouă rutină.


Veți fi uimiți de abundența de energie și de stările de bine pe care aceste alimente sănătoase le vor oferi.Vă multumesc pentru vizită!
Foto: Unsplash

Comments


bottom of page