top of page

Sindromul ovarian polichistic (SOP)
Sindromul ovarelor polichistice este o afecțiune endocrină comună de cauză necunoscută care afectează aproximativ 3% până la 12% din vârsta de reproducere a femeilor din societățile occidentale. Această afecțiune este caracterizată prin probleme de reproducere, cum ar fi amenoreea sau alte dereglări menstruale, anovulație, ovare mărite cu chisturi multiple și infertilitatea.

Simptomele mai generalizate includ acneea, hirsutismul (distribuție excesivă sau anormală a creșterii părului), chelie de tip masculin la femei(alopacia), obezitate și apnee în somn.Fiziopatologia


Anomaliile biochimice și endocrine la femeile cu SOP includ o stare hiperandrogenă în care există o concentrație mai mare de androgeni liberi (dehidroepiandrosteronă (DHEA), testosteron și androstendion) și scăderea producției hepatice de globulină care leagă hormonii sexuali.

În plus față de nivelurile ridicate de androgeni, se observă hiperinsulinemie (care rezultă din rezistența la insulină), toleranță la glucoză și hiperlipidemie.

Hiperandrogenismul este responsabil pentru multe dintre simptomele SOP, cum ar fi anomalii de reproducere și menstruație, hirsutism și acnee. Nivelurile crescute de androgeni, la rândul lor, par să fie datorate în parte hiperinsulinemiei, ceea ce determină creșterea producției de androgeni.


Astfel, intervențiile care îmbunătățesc rezistența la insulină și hiperinsulinemia poate inversa unele dintre manifestările acestui sindrom.Alimentația
Tratamentul convențional al sindromului ovarelor polichistice include o alimentație adecvată și exerciții fizice pentru a promova pierderea în greutate. La femeile care sunt supraponderale sau obeze, scăderea în greutate poate îmbunătăți rezistența la insulină, scăderea nivelului de androgeni, hirsutismul și chiar restabilirea ovulației în unele cazuri.

Sunt recomandate dietele cu indice glicemic scăzut. Cu toate acestea, capacitatea carbohidraților dietetici de a crește răspunsul postprandial al zahărului din sânge poate fi o considerație importantă pentru optimizarea rezultatelor metabolice și clinice în SOP.


În plus, independent de pierderea în greutate, o dietă cu indice glicemic scăzut pare să conducă la îmbunătățiri mai mari ale sănătății, incluzând o sensibilitate la insulină îmbunătățită, o regularitate menstruală îmbunătățită și scăderea markerilor de inflamație în comparație cu o dietă convențională cu conținut scăzut de grăsimi.


 

Nu puteți preveni în totalitate Sindromul ovarian polichistic (SOP), însa, puteți reduce efectele bolii prin menținerea unei greutăți sănătoase, limitarea carbohidraților și sport.


 


Sursa foto: VectorStock

Bibliografie: Krause's Food & the Nutrition Care Process (Krause's Food & Nutrition Therapy) 14th Edition

Comments


bottom of page