top of page
  • Writer's pictureAlexandra Culinescu

Te gândești constant la mâncare? Cum să oprești obsesia alimentară.


Ați anulat vreodată întâlnirea cu un prieten pentru că v-ați temut de caloriile din băutura pe care o comandați de obicei sau de aperitivul pe care ar putea dori să îl împartă cu dumneavoastră?


Războiul constant cu mâncarea din mintea ta este obsesiv și îți consumă energia necesară pentru a te concentra pe ceea ce contează cu adevărat în viața ta.


*Când te trezești* Ce avem la micul dejun?


*Îți oferă o brioșă la serviciu* Te întrebi câte calorii are?


*Mănânci prânzul* si te gândești Ce avem la cină?


*Te pregătești de culcare* si te întrebi Câte calorii am mâncat azi?


Îți sună cunoscut? Din nefericire, aceste modele de gândire obsesivă în jurul alimentelor provin din cultura dietei. Dietele provoacă o hiper fixare pe mâncare și nutriție, lăsând foarte puțin loc pentru spontaneitate și alte valori de viață care să aibă prioritate.Așadar, dacă simți că ești obsedat de mâncare, dar nu ești sigur cum să te oprești, iată care sunt cele mai bune sfaturi ale mele pentru a te elibera de războiul cu mâncarea.


Identificați de ce vreți să vă opriți să vă gândiți la mâncare.


Crearea unui "de ce" puternic pentru orice vrei să realizezi în viață te va ajuta să te împingi prin noroi atunci când lucrurile devin dificile. Așa că întreabă-te, de ce vrei să te eliberezi de obsesia alimentară? Ce vă va oferi eliberarea de această obsesie? Ce poți face mai mult atunci când nu ești atât de preocupat de mâncare?


Nu mai țineți diete.


Sună simplu, dar cu siguranță nu este. Dieta (sub forma unei diete care este la modă, cum ar fi keto sau doar numărarea caloriilor) este locul de unde provine obsesia alimentară. Dietele ne subminează capacitatea de a avea încredere în noi înșine. Dietele ne spun că TREBUIE să numărăm, să măsurăm și să calculăm fiecare gram de mâncare pe care o introducem în corpul nostru pentru a ne hrăni corect. Totuși, acest lucru este departe de adevăr. Pentru a pune capăt obsesiei față de mâncare și pentru a învăța să ai din nou încredere în tine în ceea ce privește mâncarea, trebuie să te desparți de diete.


Pune-ți la îndoială convingerile legate de dietă.


Pentru a renunța la dietă, trebuie să contestați convingerile care au avut un impact asupra dorinței dumneavoastră de a ține dietă. Cultura dietelor este înșelătoare. Ne face să credem că sănătatea este "bună" sau "neagră"; dar, știre de ultimă oră, nu este așa! Sănătatea este multidimensională. Sănătatea dumneavoastră nu este complet determinată de zahărul pe care îl consumați, de procesarea alimentelor pe care le consumați, de calorii sau chiar de mărimea corpului dumneavoastră. Redefinirea a ceea ce înseamnă sănătatea pentru VOI, vă poate propulsa spre a renunța definitiv la diete.


Identificați-vă valorile de bază.


Când nu mai sunteți obsedat de mâncare, cum vreți să vă petreceți timpul? Ce prețuiți în viață? Viața este scurtă și mă îndoiesc că acțiunile de a fi obsedat de mâncare (și de corpul tău) se aliniază de fapt cu valorile tale de bază. Vă recomand să vă identificați primele 3-5 valori de bază și apoi să identificați 3-5 comportamente care susțin aceste valori. Ce ai putea face mai mult pentru a te sprijini în alinierea la valorile tale?


Această listă de valori de la James Clear este un bun punct de plecare: https://jamesclear.com/core-values


Mâncați alimente care vă satisfac.


Dacă vă treziți că terminați o masă și vă gândiți deja la următoarea, probabil că sunteți nesatisfăcut de ceea ce alegeți să mâncați. Satisfacția este FOARTE importantă. Dacă continuați să alegeți alimente care sunt nesatisfăcătoare, veți observa că începeți să poftiți și să vă simțiți preocupat de alimente care ar fi satisfăcătoare. Dacă vă simțiți nesatisfăcută de alimentele pe care le mâncați, schimbați lucrurile! Dacă aveți o poftă constantă de carbohidrați după o masă, poate că trebuie să adăugați mai mulți carbohidrați la mesele dumneavoastră. Dacă aveți poftă de ceva sărat în timpul zilei, poate că trebuie să adăugați mai multă savoare la mesele dvs. permițând sare și condimente. Există atât de multe opțiuni pe care le puteți experimenta pentru a găsi ceea ce vă satisface!


În concluzie, această listă este un bun punct de plecare pentru a te ajuta să nu mai fii obsedat de mâncare, dar cu siguranță nu este atotcuprinzătoare. Obsesia alimentară nu se întâmplă peste noapte, a fost învățată și dezvoltată în timp (probabil ani) și va dura ceva timp pentru a se vindeca de ea. Aveți răbdare, acordați-vă compasiune și găsiți libertatea alimentară!Dacă doriți mai mult ajutor pentru a opri obsesia alimentară, binge eating și pentru a învăța să mâncați intuitiv, aplicați pentru coaching cu mine! Lucrez 1:1 online cu persoane din întreaga lume pentru a le ajuta să dezvolte o relație sănătoasă cu mâncarea și corpul lor.


bottom of page