Alexandra Culinescu

Dec 9, 20213 min

3 Lucruri de luat în considerare atunci când "mănânci de plictiseală"

Să încerci să "oprești mâncatul de plictiseală" este un lucru, dar să identifici de ce "mănânci când ești plictisit" în primul rând este altceva. Lucrez cu prudență atunci când abordez acest subiect, deoarece cultura dietei poate fi atât de vicleană. Poate deveni cu ușurință o altă tactică de dietă: care te îndepărtează de consumul de alimente plăcute și te deconectează de la semnalele tale de foame.

Îți este de fapt foame?

Foamea nu se referă întotdeauna la o senzație fizică, cum ar fi stomacul care ghiorțăie. Gândul la mâncare, pofta de mâncare, incapacitatea de a te concentra și oboseala sunt, de asemenea, semne ale foamei care pot fi confundate cu plictiseala. Dacă nu sunteți sigur, încercați să vă întrebați:

  • Când a fost ultima dată când am mâncat > acum 3-4 ore?

  • Am fost sătul după ultima masă?

  • Am vrun alt semn de foame?

Există ceva ce încerci să amâni/eviți?

Luați-vă un moment pentru a scrie în jurnal și a reflecta asupra a ceea ce se întâmplă în viața dumneavoastră. Amânați o temă școlară care trebuie să ajungă în curând? Eviți o conversație dificilă cu un prieten? Îți ocupi timpul cu mâncare în timp ce treci pe lângă coșul de rufe? Am înțeles!

Mâncarea ESTE o distracție plăcută, reconfortantă, și este în regulă să faci față cu mâncare uneori. Dar ce se întâmplă dacă amânarea în continuare îți va înrăutăți stresul? Odată ce ai descoperit dacă există ceva ce eviți prin mâncare, respiră adânc și gândește-te la un plan. Când am o sarcină pe care chiar nu vreau să o fac, îmi setez un cronometru. "Bine Alexandra, vom strânge rufele timp de 20 de minute, asta înseamnă doar un episod din The Office. Așa că setează un cronometru, pune să asculți un podcast și du-te!". Termină sarcina dacă poți, sau cel puțin începe-o, apoi reevaluează-ți dorința de mâncare.

Sunteți de fapt doar plictisit?

Da, mâncarea este stimulantă! Mai ales alimentele dulci, sărate sau grase - toate deliciile alimentelor distractive. Dar, din nefericire, folosirea dopaminei de la un baton de ciocolată se poate transforma într-un episod de mâncat compulsiv. La fel cum puteți avea o cutie de instrumente de abilități de adaptare, trebuie să existe o cutie de instrumente pentru activitățile de plictiseală. Mâncarea poate fi un instrument pentru plictiseală, dar nu singurul instrument, deoarece stimularea este trecătoare (mai ales dacă este urmată de o durere de burtă). Aceste alimente au probabil tendința de a fi consumate și fără noimă atunci când te plictisești, ceea ce te face să ratezi efectele recompensatoare (am menționat deja dopamina?!).

Încercați acest lucru dacă aveți nevoie de ceva de făcut atunci când vă simțiți atras de plictiseală:

Schimbați-vă mediul. Părăsiți camera în care vă aflați. Mergeți afară. Mergeți să faceți un duș. Dansează pe o melodie care îți place. Cu siguranță nu stați plictisit în pat.

Ia un joc. Poate fi pe telefon sau o rundă de Sudoku de modă veche, acest lucru necesită un pic mai multă implicare decât derularea pe TikTok, iar majoritatea jocurilor vă pot oferi acea lovitură de adrenalină sau dopamină atunci când ajungeți să treceți un nivel greu sau să terminați un puzzle foarte greu.

Ia-ți medicamentele! Uitarea de a vă lua medicamentele poate crea mai multe sentimente de plictiseală dacă este pentru ceva care are impact asupra serotoninei sau dopaminei, cum ar fi ADHD! Gândiți-vă la ADHD ca la o deficiență de dopamină, iar medicamentele pentru ADHD sunt suplimentul. Dacă nu există suficientă stimulare în mediul tău și medicamentele tale nu sunt acolo pentru a te aduce chiar și la un nivel de bază, s-ar putea să te trezești căutând mai des mâncare pentru a umple acel gol. Din nou - mâncarea ABSOLUT poate fi o sursă de stimulare atunci când te plictisești uneori, de aceea aveam mereu popcorn cu mine în bibliotecă în săptămâna examenelor finale din facultate. Dar haideți să nu ne facem viața mai grea decât trebuie să fie, luați medicamentele dacă vă ajută!

Nimănui nu-i place să se plictisească, așa că poți să dai vina pe corpul tău că tânjește după cea mai ușoară și rapidă sursă de satisfacție? Ce ai în cutia ta de scule pentru a-ți oferi ceva pentru a lupta împotriva plictiselii?

Îmi plac cărțile, ascultarea de podcast-uri și plimbarile (atunci când este cald haha).