top of page

7 moduri practice de a opri irosirea hranei


Aceste strategii inteligente vă pot ajuta să nu mai aruncați mâncarea și să economisiți mulți bani.


Deșeurile alimentare sunt o problemă mai mare decât își dau seama mulți.


De fapt, aproape o treime din toate produsele alimentare din lume sunt aruncate sau irosite din diverse motive. Aceasta echivalează cu aproape 1,3 miliarde de tone în fiecare an.



Aruncarea alimentelor comestibile nu înseamnă doar pierderea de bani. Mâncarea aruncată este trimisă la depozitele de deșeuri, unde se putrezește și produce gaz metan, care este al doilea gaz cu efect de seră cel mai frecvent. Cu alte cuvinte, eliminarea alimentelor contribuie la schimbările climatice.


De asemenea, risipește o cantitate imensă de apă. Potrivit World Resources Institute, 24% din toată apa folosită pentru agricultură se pierde prin risipa alimentară în fiecare an. Este vorba de 45 de trilioane de galoane (aproximativ 170 de trilioane de litri).


Deși aceste numere pot părea copleșitoare, puteți ajuta la reducerea acestei practici dăunătoare urmând sfaturile ușoare din acest articol. Fiecare lucru mic ajută.


1. Cumpărați inteligent și realist.


Sună simplu, dar acesta este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face. Când mergeți la cumpărături alimentare, asigurați-vă că nu cumpărați prea multe alimente. Acest lucru poate însemna să mergeți mai des la magazinul alimentar și să cumpărați mai puțină mâncare de fiecare dată. Dacă locuiești departe de magazin sau urăști cumpărăturile, ai variante precum Bringo sau Glovo, care sunt o modalitate excelentă de a economisi timp și bani.


Planificați-vă mesele și faceți o listă detaliată de cumpărături cu ingredientele de care aveți nevoie, iar când sunteți în magazin respectați cu adevărat acea listă. A fi disciplinat este util!


2. După ce gătiți, nu exagerați cu mărimea porției.


Ideea de porții masive este parțial condusă de cultura restaurantelor, dar a început să se practice și în casele noastre. Luptați împotriva acestui lucru și nu serviți excesiv prietenilor și familiei atunci când gătiți. Folosirea farfuriilor mici vă poate ajuta.


3. Păstrați frigiderul cât mai organizat


Deși un frigider bine aprovizionat poate fi un lucru bun, un frigider prea umplut poate fi rău atunci când vine vorba de risipa de alimente.


Evitați stricarea alimentelor, păstrându-vă frigiderul astfel încât să puteți vedea în mod clar alimentele și să știți când au fost achiziționate.

De exemplu, când cumpărați un nou carton de fructe de pădure, așezați pachetul mai nou în spatele celui vechi. Acest lucru contribuie la asigurarea consumului alimentar mai vechi, nu la irosire.



4. Oferă alimentelor a doua șansă


În ciuda planificării perfecte, uneori jumătate din pâine se întărește sau bananele se coc prea repede. Nu vă grăbiți să le aruncați! Transformați pâinea în crutoane și congelați fructele moi, coapte, pentru a fi utilizate în smoothie-uri sau brioșe.


5. Salvați resturile

Deși multe persoane economisesc excesul de mâncare, este adesea uitat în frigider, apoi aruncat după ce se strică.

Stocarea rămășițelor într-un recipient de sticlă, mai degrabă decât într-un recipient opac, vă ajută să nu uitați de mâncare.


Dacă se întâmplă să gătiți mult și aveți în mod regulat resturi, desemnați o zi pentru a folosi toate cele care s-au acumulat în frigider. Este o modalitate excelentă de a evita aruncarea mâncării.


6. Notați ceea ce aruncați


Încercați să scrieți în notes-urile de pe telefon sau într-un jurnal pentru a fi atent la ceea ce aruncați, astfel încât să puteți împiedica să faceți același lucru în viitor.


Cealaltă parte este să țineți cont de ceea ce există deja în frigider înainte de a merge la cumpărături; în acest fel, nu veți dubla mai mult produsele și nu veți utiliza aceste date înainte de a merge mai rău. Oricât de evident sună, cu toții uităm să o facem din când în când.


7. Împrietenește-te cu congelatorul


Congelarea alimentelor este una dintre cele mai ușoare metode de conservare, iar tipurile de alimente care se păstrează bine la congelare sunt interminabile.


De exemplu, legumele care sunt puțin prea moi pentru a fi utilizate în salata preferată pot fi puse în pungi sau recipiente sigure pentru congelator și utilizate mai târziu în smoothie-uri, supe creme sau alte rețete.


Un exces de ierburi poate fi combinat cu ulei de măsline și usturoi tocat, apoi înghețat în tăvi de cuburi de gheață, pentru o adăugare delicioasă la sosuri și alte feluri de mâncare.



Există moduri interminabile de a vă reduce, reutiliza și recicla deșeurile alimentare.

Nu numai că sfaturile practice din acest articol vă vor ajuta să pierdeți mai puține alimente, dar vă pot economisi și bani și timp.


Chiar și modificări minime ale modului în care faceți cumparăturile, gătiți și consumați alimente vă vor ajuta să vă reduceți impactul asupra mediului. Nu trebuie să fie dificil.

Cu o mică cantitate de efort, vă puteți reduce deșeurile alimentare în mod dramatic, puteți economisi bani și timp și puteți ajuta să nu mai faceți presiune asupra Mamei Natură.


Mulțumesc pentru citirea acestui articol! Dacă v-a plăcut acest articol, mă puteți susține printr-un comment, share și like!


Să aveți o zi superbă!

bottom of page