top of page

8 trăsături ale foamei emoționale
Senzația de foame emoțională și cea de foame fizică pot să fie identice, dacă nu ați învățat să le identificati caracteristicile care le disting. Data viitoare când aveți o senzație de foame vorace, căutați aceste semnale, care vă pot spune că apetitul vostru s-ar putea baza pe emoții, mai degraba decât pe nevoia fizică reală. Această conștientizare ar putea sa oprească un episod de supraalimentare pe bază emoțională.În acest articol o să abordez foamea emoțională iar în zilele ce urmează o să scriu un nou articol legat de foamea fizică.Foamea emoțională


  1. Este bruscă. Acum nu te gândești deloc la mâncare, iar în clipa următoare ești înfometat. Foamea ajunge de ka 0 la 120 km pe oră într-o perioadă scurtă de timp.

  2. Este pentru un anumit aliment. Poftiți la un anumit tip de mâncare, cum ar fi ciocolată, paste sau un cheeseburger. În cazul mâncatului pe baze emoționale, simțiți că aveți nevoie să mâncați acel aliment anume. Niciun înlocuitor n-o să fie bun!

  3. Este "desupra gâtului". O poftă cu bază emotională începe în gură și în minte. Gura vrea să simtă gustul de pizza, de ciocolată, de gogoașă. Mintea se învârtejește de gânduri cu privire la alimentul dorit.

  4. Este urgență. Foamea care are o bază emoțională te îndeamnă să mănânci ACUM! Există o dorință de a ușura imediat durerea emoțională prin consumarea alimentului.

  5. Este cuplată cu o emoție supărătoare. Seful a țipat la tine. Copilul are probleme la școală. Partenerul de viață este într-o dispoziție proastă. Foamea emoțională apare în legatură cu o situație supărătoare.

  6. Implică consumul de alimente automat sau neatent. Mâncatul care are o bază emoțională poate părea ca si cum mâna altcuiva ia înghețata și ți-o pune în gură ("mâncatul automat"). E posibil să nu observați că tocmai ați mâncat o pungă întreagă de biscuiți ( "mâncatul neatent")

  7. Nu încetează nici când corpul este plin. Mâncatul care are o bază emoțională provine dintr-o dorință de a acoperi sentimentele dureroase. Vă îndopați pentru a vă amorți emoțiile tulburate - și veți mânca și a doua și a treia porție, deși poate că vă doare stomacul, care este prea plin.

  8. Promovează vinovăția cu privire la mâncat. Paradoxul abuzului de mâncare pe bază emoțională este că mâncați ca să vă simțiți mai bine și sfârșiți prin a vă învinovăți pentru că ați mâncat biscuiți , prăjituri sau cheeseburgeri. Promiteți să vă căiți ("O să fac mișcare, o să țin regim, o să sar peste mese și așa mai departe - mâine!").


Referinte: Constant Craving: What Your Food Cravings Mean and How to Overcome Them.

Comments


bottom of page