top of page
  • Writer's pictureAlexandra Culinescu

Cosmarul poftelor alimentare

Interpretarea poftelor de alimente e similară cu interpretarea coșmarurilor. La urma urmei, coșmarurile și poftele au multe în comun.


Avem coșmaruri ori de câte ori evităm să înfruntăm gânduri sau sentimente neconfortabile. Și poftele semnalează tot niște emoții nerezolvate. Cele două metode, cea pentru coșmaruri și cea pentru pofte alimentare, sunt identice. În prima metodă, ne adresăm direct sursei supărării noastre legate de serviciu, bani, prieteni, iubire, familie, sănătate sau orice. Însă, uneori, cauza neplăcerii nu este identificabilă imediat. Adesea nu suntem pregătiți să înfruntăm adevărul cu privire la sentimentele și convingerile noastre contradictorii. Temerile acelea ne împiedică să facem schimbări care ne aduc pacea minții.În acele cazuri, ruta cea mai practică este interpretarea coșmarului sau a poftei de alimente. Interpretarea ne pune în față o oglindă și ne dă posibilitatea să recunoaștem instantaneu adevărata sursă a disconfortului sau a durerii noastre. Odată ce am descoperit sursa, întreprindem acțiunea potrivită și apoi lăsăm în urmă trecutul.


Interpretarea viselor se studiază de pe vremea lui Freud și cei mai mulți terapeuți includ această practică terapeutică în tratament. Ea ajută terapeutul și clientul să fenteze apărarea și să înțeleagă rapid convingerile adânc înrădăcinate care declanșează comportamentul nesănătos.

Când am început interpretările poftelor alimentare am descoperit că te poți baza mult mai mult pe aceste interpretări, decât pe interpretările viselor, pentru că există mai puține variabile.

In cazul interpretării viselor, terapeutul trebuie să analizeze ce înseamnă diferitele simboluri pentru visător. Apa, culorile, clădirile, mașinile și oamenii sunt simboluri obișnuite care, în vise, dețin semnificații și au relevanță complet diferită de la un individ la altul. În cazul poftelor de alimente, semnificațiile din spatele fiecărui element sunt mult mai consecvente. De exemplu, interpretarea pentru ce înseamnă o poftă de unt de arahide rămâne constantă; genul acesta de poftă semnifică aproape întotdeauna o persoană stresată, supărată sau frustrată și care are nevoie de distracție și recreere.


Fiecare aliment corespunde unei anumite dispoziții. De fiecare dată când apetitul îți scapă de sub control, este pentru că vrei să te simți mai plin de energie, mai relaxat sau într-o dispoziție mai bună. În mod intuitiv, poftele se concentrează exact pe alimentele care vor produce efectul dorit.Sunt multe persoane care au studiat relația dintre dispoziție și poftele de alimente. Studiile lor îmi susțin concluziile că o problemă emoțională poate fi evaluată cu acuratețe cunoscând, pur și simplu, care este alimentul poftit. De exemplu, Bernard Liman, profesor universitar la British Columbia, a cerut celor 200 de subiecti intervievați să se imagineze trăind 22 de emoții diferite, printre care și supărarea, plictiseala, depresia, singurătatea și bucuria. În timp ce participanții la studiu se imaginau trăind fiecare dintre emoții, doctorul Liman ia întrebat ce aliment le-ar plăcea să mănânce.

Rezultatele au fost semnificative, din punct de vedere statistic. Cu alte cuvinte, mai mari decât ceea ce te-ai aștepta să fie din întâmplare. Anumite preferințe de alimente corespundeau în mod consecvent cu fiecare dintre emoții. Mi se pare interesant că anxietatea a produs o poftă atât de puternică de gustări, atât de genul sănătos cât și varietate de junk food și că iubirea și fericirea declanșa preferințe puternice pentru deserturi.

Practic, exista un motiv , biologic si psihologic pentru fiecare aliment de care aveți poftă. Odata ce descoperiți emoția subiacentă, veți avea un sentiment de usurare, care vine din faptul că sunteti sinceri cu voi însiva. În acel moment pofta se va diminua.

Toate alimentele contin minerale, aminoacizi, texturi, mirosuri si au proprietati care influențează dispozitia si nivelul de energie. Unele sunt stimulante, altele sunt depresoare iar altele activează centrii de placere din creier. Practic, multe dintre proprietățile alimentelor psihoactive - sau care modifică dispoziția - sunt identice cu cele ale medicamentelor care se prescriu în caz de depresie, anxietate si astm.

Dispoziția pe care doriți să o trpiți în mod intuitiv determină ce aliment veți pofti. De ex. daca vă simțiți deprimați sau letargici veți avea poftă de alimente care vă înviorează dispoziția. Dacă vă simtiți tensionați sau iritabili, veți avea poftă de alimente care va linistesc nervii. Daca va simtiti pregatiti, poftele va vor conduce catre alimente care declanseaza placerea sau incitarea prin crearea de substante in creier.


De ce aliment îți este poftă cel mai des?


Referinte: Constant Craving: What Your Food Cravings Mean and How to Overcome Them.

bottom of page