top of page

Cum să vă verificați mucusul cervical?

Aflați cum să detectați ovulația și să recunoașteți etapele mucusului cervical (secreția vaginală)


Mucusul cervical este secretat de glandele găsite în și în jurul colului uterin. Modificările hormonale de-a lungul ciclului reproducător al unei femei modifică cantitatea și consistența acestui mucus. Mucusul cervical mai poate fi numit lichid cervical sau secreție vaginală.


Este normal ca mucusul cervical (secreția vaginală) să își schimbe culoarea, consistența și cantitatea pe parcursul ciclului menstrual. Se poate schimba și în primele etape ale sarcinii.

Deși este posibil să observați modificări ale mucusului cervical în primele etape ale sarcinii, aceste modificări sunt de obicei subtile. De asemenea, pot varia foarte mult de la o persoană la alta.




Mucusul cervical fertil este un indiciu potrivit căruia se produce ovulația. Îți poți da seama că ești fertilă când secreția vaginală seamănă cu albusurile de ou crude. Acesta este cel mai bun moment pentru a face sex dacă vrei să rămâi însărcinată.


Puteți prevenii acest lucru prin verificarea și urmărirea modificărilor mucusului cervical. Da, asta va însemna să te uiți și (de obicei) să te atingi de secreția vaginală.

Nu trebuie să îți fie scărbă, este corpul tău. Să știi cum funcționează corpul tău este extrem de util și poate fi împuternicitor. Înveți să conștientizezi locul în care te afli în ciclul tău și când ești pe cale să ovulezi.


Cum îți dai seama dacă ceva nu este în regulă cu mucusul cervical?


Următoarele caracteristici ale secreției vaginale care nu sunt tipice:


  • miroase urât

  • este galbenă, verde sau gri

  • provoacă mâncărimi, umflături, arsuri sau iritaÈ›ii

Oricare dintre aceste trăsături ar putea fi un semn al unei infecții. Este important să vă adresați medicului dvs. dacă observați oricare dintre aceste modificări sau simptome.



Următoarele informații descriu evoluția tipică a cantității și calității mucusului cervical pe care vă așteptați să le vedeți pe măsură ce treceți prin ciclul menstrual:


  • ÃŽn perioada menstruală. Sângele va acoperi mucusul, aÈ™a că probabil nu îl veÈ›i observa în aceste zile.

  • După perioada menstruală. Imediat după perioada dvs., este posibil să nu aveÈ›i scurgeri.

  • ÃŽnainte de ovulaÈ›ie. Corpul tău produce mucus înainte de eliberarea unui ovul sau înainte de apariÈ›ia ovulaÈ›iei. Poate fi galben, alb sau tulbure. Chiar înainte de ovulaÈ›ie, nivelul de estrogen creÈ™te.

  • ÃŽn timpul ovulaÈ›iei, va fi prezent mucusul limpede È™i clar, care are consistenÈ›a albusurilor de ou. Textura È™i pH-ul acestui mucus sunt protectoare pentru spermatozoizi.

  • După ovulaÈ›ie, vor fi mai puÈ›ine scurgeri. Mucusul cervical poate deveni din nou mai gros, tulbure sau lipicios.


Urmărirea modificărilor mucusului cervical este un mod gratuit și ușor de a detecta ovulația și de a-ți cunoaște mai bine ciclul de fertilitate. Poate dura câteva luni până când înveți să recunoști diferitele modificări ale secreției vaginale. Dar, după ce învățați, puteți controla totul mult mai ușor.


Cum considerați că este acest articol? V-a plăcut? Distribuie acest articol și în rețeaua ta de socializare!


Sfaturile pentru nutriție ar trebui să fie individuale, deoarece fiecare femeie este unică în ceea ce privește preferințele alimentare, stilul de viață, istoricul medical, simptomele și tratamentul.

Această resursă a fost concepută pentru a vă oferi informații de bază legate de mucusul cervical, care este un loc minunat pentru a începe. Dacă doriți mai multe informații specifice sau individuale, sunteți binevenite să mă contactați prin datele de contact furnizate.


Emite gânduri care te fac fericit. Fă lucruri care te fac să te simți bine. Fii cu oameni care te fac sa te simți bine. Mănâncâ lucruri care îți fac corpul să se simtă bine. Mergi într-un ritm care te face să te simți bine.

Surse: 1. Weschler, T. (2002). Taking charge of your fertility. New York, NY: HarperCollins Publishers Inc.

Foto: Vectorstock.

bottom of page