top of page

Deficiența de Progesteron

Updated: Sep 26, 2019

Ce este Progesteronul?


Progesteronul este un hormon sexual feminin. Este produs în principal în ovare în urma ovulației din fiecare lună. Este o parte foarte importantă a ciclului menstrual și a menținerii sarcinii.Progesteronul ne ajută să ne reglăm ciclul. Dar principalul său "loc de muncă" este să ne pregătească uterul pentru sarcină. După ce ovulăm în fiecare lună, progesteronul ajută la îngroșarea mucoasei uterului pentru a se pregăti pentru un ovul fecundat. Dacă nu există ovul fertilizat, nivelul progesteronului scade și începe menstruația.


Progesteronul este necesar pentru dezvoltarea sânului și pentru a alăpta. Complementează unele efecte ale estrogenului, un alt hormon feminin. De asemenea, funcționează cu testosteronul, precursorul hormonilor suprarenali. Bărbații produc o cantitate mică de progesteron pentru a-i ajuta la dezvoltarea spermatozoizilor.


Progesteronul este produs mai ales în corpul luteum și în ovare, dar cantități mici se fac și în glandele suprarenale.


Corpul folosește colesterol pentru a face pregnenolonă, care este adesea numit „mama tuturor hormonilor.“ Pregnenolona este apoi transformată în progesteron. Pregnenolona este, de asemenea, hormonul precursor pentru estrogen și testosteron.Care sunt semnele unui deficit de progesteron?


Progesteronul este un hormon foarte necesar pentru a crea un mediu adecvat pentru conceperea și menținerea unei sarcini sănătoase. Iată câteva semne care indică niveluri scăzute de progesteron:


Dificultate în a rămâne însărcinată


Dacă vi se pare dificil să rămâneți gravidă, poate fi un semn că aveți niveluri scăzute de progesteron. Progesteronul construiește pereții uterului în pregătirea sarcinii și a ovulului fertilizat. Când nu are loc fertilizarea, nivelurile scad și apare menstruația.


Cicluri menstruale mai scurte


Ciclurile menstruale mai scurte pot fi, de asemenea, o indicație a nivelurilor scăzute de Progesteron. Dacă perioadele ciclului dvs. sunt prea anormale sau neregulate, poate fi atribuit cu siguranță deficienței de progesteron.


De regulă, un ciclu mai mic de 26 de zile este considerat mai scurt.


Dificultate în menținerea sarcinii


Sarcina cu deficit de progesteron este una dintre cauzele frecvente ale avorturilor la femeile mai tinere. De fapt, spre deosebire de cazul non-fertilizării, nivelurile de progesteron trebuie să fie în continuare ridicate pentru a menține o sarcină sănătoasă. În cazurile de sarcină cu deficit de progesteron, nivelurile de progesteron continuă să scadă și acest lucru duce la ruperea mucoasei uterine și ulterior a avortului.


Sindrom premenstrual


Dezechilibrul hormonal și nivelurile scăzute de progesteron pot provoca, de asemenea, sindromul premenstrual de intensitate mare. Acestea pot include modificări ale dispoziției, balonare, spasme abdominale și depresie.


În unele cazuri severe, SPM sau sindromul premenstrual pot provoca etape avansate ale tulburărilor. Nivelurile scăzute de progesteron au un efect asupra neurotransmițătorilor din creierul tău și pot duce astfel la modificări de dispoziție și depresie. Deși modificările de dispoziție sunt simptome generale în timpul menstruației, intensitatea ridicată a acestor simptome poate indica niveluri scăzute de progesteron.


Cum să te descurci cu deficitul de progesteron?


Ei bine, există mai multe modalități prin care puteți controla nivelurile scăzute de progesteron.

Modul natural de îmbunătățire a dezechilibrelor hormonale pot include consumul de alimente bogate în zinc, vitamina C, seleniu și magneziu. Mai jos regăsiți câteva exemple.


Zinc:


Acest mineral important nu este doar un element indispensabil pentru imunitatea și pielea ta. Zincul ajută, de asemenea, glanda hipofizară să elibereze hormoni care stimulează foliculii.

Surse bune de zinc: stridii, creveți, vită, miel, ficat, crustacee, carne roșie, semințele de dovleac și caju.


Magneziu


Acest mineral important nu numai că ajută la păstrarea nivelului de progesteron, menținându-vă mai calmă, dar, de asemenea, ajută la descompunerea metaboliților antagoniști estrogeni, reducând dominanța estrogenului.


Surse de magneziu: caju, varza kale, semințe de dovleac, fasole neagră, linte și alte leguminoase, cacao, peștele macrou și orezul brun.


Vitamina C


Cercetările arată că vitamina C poate ajuta la creșterea nivelului de progesteron și la corectarea problemelor din faza luteală.


Surse bune de vitamina C: cartoful dulce, kiwi, căpșuni, portocale, papaya și dovleac.


 

Mai puteți face un test de progesteron (PGSN) și ulterior medicul vă poate spune dacă nivelurile de progesteron sunt prea mici. Acesta este un simplu test de sânge care nu necesită pregătiri anterioare.


Testul poate arăta de ce aveți probleme pentru a rămâne însărcinată. Se poate confirma, de asemenea, dacă ați ovulat. Testul de progesteron poate fi utilizat pentru a monitoriza terapia de substituție hormonală sau starea de sănătate a unei sarcini cu risc. Nivelurile de progesteron sunt de obicei mai mari decât cele normale în timpul sarcinii. Sunt și mai mari dacă ai mai mult de un copil.


Nicio persoana, niciun loc, niciun lucru nu are putere asupra noastră, pentru ca noi suntem singurii care controlăm propriile noastre gânduri. Noi creăm experiențele noastre, realitatea noastră și toate persoanele din ea.

Comments


bottom of page