top of page

Excesul de Estrogen

Ce este estrogenul?


Estrogenul este cel mai cunoscut hormon sexual la femei. Este fabricat din colesterol (un tip de moleculă de grăsime) din corp.


Hormonii facilitează comunicarea între celule în jurul întregului corp. Celulele care au receptori pentru estrogen au funcții care sunt activate sau dezactivate de acesta. Gândiți-vă la estrogen ca la o cheie, iar la receptorii estrogeni ca la un lacăt - împreună fac ca sistemele dumneavoastră de corp să funcționeze.



Estrogenul nu este exclusiv pentru femei. Bărbații, femeile trans, copiii și femeile aflate în postmenopauză au, de asemenea, estrogen în corpul lor. Deoarece aceste persoane nu au ovare care eliberează activ ovule în fiecare lună, estrogenul lor se face în alte zone ale corpului, ca în țesuturile adipoase, oasele, pielea, ficatul și glanda suprarenală. La bărbații adulți, estrogenul este produs în testicule.


Ce face estrogenul pentru organism?


Este posibil să știți deja că estrogenul potențează ciclul menstrual și dezvoltarea caracteristicilor sexuale secundare (dezvoltarea sânilor, creșterea părului pubian) începând de la pubertate. Dar asta nu este totul: estrogenul joacă, de asemenea, un rol în multe alte funcții, de la sănătatea oaselor la funcția cognitivă și multe altele.


Tipuri de estrogen


La femei, există patru tipuri majore de estrogen.


Aceste tipuri au funcții diferite pe tot corpul în diferite etape de viață. De exemplu, în timpul sarcinii, sunt produse diferite tipuri de estrogen pentru a ajuta la dezvoltarea copilului.



Estrogenii slabi se pot lega de receptorii estrogeni, dar impactul lor asupra organismului nu este foarte dramatic.


  1. Estrone (E1): produs mai ales în grăsimea corporală, dar și în ovare și placenta. Acesta este un estrogen slab.

  2. Estradiol (E2): Acesta este cel mai activ tip de estrogen, care este implicat în ciclul menstrual. Acest tip de estrogen se leagă foarte puternic de receptorii de estrogen.

  3. Estriol (E3): Acesta este principalul estrogen al sarcinii. Acest tip de estrogen este produs în principal și secretat de placentă (cu ajutorul fătului) la aproximativ cinci săptămâni de la implantare. Acesta este, de asemenea, un estrogen slab.

  4. Estetrol (E4): Acest tip de estrogen este produs numai în timpul sarcinii din ficatul fătului.


Cea mai mare parte a estrogenului din corpul nostru este estradiol și este produs în ovare. Cu toate acestea, estrogenii sunt produși și în alte zone ale corpului, inclusiv țesuturile grase, oasele, pielea, ficatul și glandele suprarenale. Pe măsură ce oamenii intră în menopauză, aceste alte surse cresc sinteza de estrogen și devin mai influente în organism.


Cum știu dacă nivelul meu de estrogen este normal?


Există multe simptome fizice care vă pot oferi indicii dacă nivelul hormonilor dvs. este în limite normale. Lipsa unei dezvoltări „normale” în perioada pubertății, un ciclu menstrual neregulat sau dificultatea de a rămâne însărcinată pot indica o potențială problemă hormonală.


Nivelurile de estrogen (împreună cu toți ceilalți hormoni sexuali) fluctuează și se schimbă mult pe parcursul ciclului și de-a lungul vieții - pentru majoritatea oamenilor, aceste schimbări sunt normale și fac parte din procesul de îmbătrânire. Perimenopauză, în special, poate fi o plimbare hormonală sălbatică pentru unii oameni, plină de simptome neașteptate în momente incomode (cum ar fi bufeuri, insomnie, menstruație neașteptată).


Nivelurile de estrogen pot să difere dramatic de la ciclu la ciclu, dar pot fi și foarte diferite de la persoană la persoană.


Dominanța estrogenului


Este posibil să fi auzit despre „excesul de estrogen” sau „dominanța estrogenului” și modul în care aceste condiții pot afecta ciclul.


Vă recomand schimbarea dietei pentru a aborda „excesul / dominanța de estrogen”, de obicei aceasta include consumul de legume și fructe (cât mai organice), cu conținut redus de carne și lactate și foarte puține alimente procesate. De asemenea, ceea ce este o „dietă sănătoasă” pentru o persoană poate să nu fie la fel de sănătoasă pentru o altă persoană, așa că este bine să contactezi un nutriționist și să îți ofere o dietă care să funcționeze pentru tine.


Dacă bănuiți că există o problemă cu nivelul hormonilor dvs., adresați-vă medicului și este posibil să vă recomande măsurarea nivelurilor de hormoni sexuali, inclusiv estrogenii. Estrogenul este de obicei evaluat prin analiza sângelui, deși sunt posibile teste de estrogen prin urină, salivă și chiar lichid amniotic.


Mă aflu în procesul schimbării pozitive. Mă dezvolt în moduri care mă împlinesc. Numai ce e bun poate veni către mine. Acum exprim sănătatea, fericirea, prosperitatea şi pacea minții.

Cum considerați că este acest articol? V-a plăcut? Distribuie acest articol și în rețeaua ta de socializare!


Sfaturile pentru nutriție ar trebui să fie individuale, deoarece fiecare femeie este unică în ceea ce privește preferințele alimentare, stilul de viață, istoricul medical, simptomele și tratamentul.

Această resursă a fost concepută pentru a vă oferi informații de bază legate de excesul de estrogen, care este un loc minunat pentru a începe. Dacă doriți mai multe informații specifice sau individuale, sunteți binevenite să mă contactați prin datele de contact furnizate.


 

Surse: Barakat R, Oakley O2, Kim H3, Jin J3, Ko CJ4. Extra-gonadal sites of estrogen biosynthesis and function. BMB Rep. 2016 Sep;49(9):488-96.Hess RA.

Estrogen in the adult male reproductive tract: a review. Reprod Biol Endocrinol. 2003 Jul 9;1:52.

American College of Obstetricians and Gynecologists. FAQ048 - Osteoporosis. 2018. Available from: https://www.acog.org/Patients/FAQs/OsteoporosisHara Y, Waters EM, McEwen BS, Morrison JH.

Estrogen effects on cognitive and synaptic health over the life course. Physiol Rev. 2015 Jul;95(3):785-807.

bottom of page