top of page

Hiperlipidemia

Ce este hiperlipidemia?


Hiperlipidemia înseamnă că există un nivel ridicat de grăsimi (sau lipide) în sânge. Aceste grăsimi includ colesterolul și trigliceridele, care sunt importante pentru funcționarea corpului nostru. Dar când sunt prea mari, aceste grăsimi pot pune oamenii în pericol de boli de inimă și accident vascular cerebral.


Ce cauzează hiperlipidemia?



Hiperlipidemia este cauzată atunci când alimetația dvs. conține prea mult colesterol și grăsimi, sau carbohidrați (se găsesc în carne, brânză, smântână, ouă și crustacee, de exemplu), când ficatul produce prea mult colesterol și grăsimi sau ambele.


Grăsimile nu se dizolvă în apă. Pentru ca acestea să fie transportate în sânge, se combină cu o proteină din ficat pentru a crea o lipoproteină.


Există trei tipuri de lipoproteine în organism:


  1. Lipoproteină de densitate mică (sau LDL)

  2. Lipoproteină de densitate mare (sau HDL)

  3. Lipoproteină cu densitate foarte mică (sau VLDL, care este format în cea mai mare parte din trigliceride)


Prea mult LDL sau colesterolul „rău” se poate acumula în artere (vasele de sânge care transportă sânge în întregul corp) și, în timp, pot provoca boli de inimă sau accident vascular cerebral. Pe de altă parte, având un nivel ridicat de HDL sau colesterol „bun”, protejează inima contribuind la eliminarea acumulării de colesterol LDL din artere. Nivelurile scăzute de colesterol HDL și nivelurile ridicate de trigliceride pot, de asemenea, să crească acumularea de grăsime în artere și să producă boli de inimă, în special la persoanele obeze sau care au diabet.


Care sunt factorii de risc pentru hiperlipidemie?


Să fii supraponderal sau obez, să nu faci suficiente exerciții fizice și să ai o alimentație bogată în grăsimi saturate, carbohidrați, colesterol și săracă în fructe, legume și fibre poate contribui la hiperlipidemie. Dincolo de dietă, însă, există și alți factori care pot duce la această afecțiune.


Hiperlipidemia poate apărea în familii ca o tulburare genetică:


  • Hipercolesterolemia familială - Nivelurile de colesterol din LDL sunt mari

  • Hipertrigliceridemia familială - Nivelurile de trigliceride sunt ridicate

  • Hiperlipidemia combinată familială - Nivelurile de colesterol LDL, trigliceride sau ambele sunt mari, iar HDL este scăzut.


Hiperlipidemia poate fi, de asemenea, legată de o boală hormonală precum diabetul, hipotiroidismul (prea puțin hormon tiroidian) și sindromul Cushing (prea mult cortizol, uneori numit „hormonul stresului”).



Cum se tratează hiperlipidemia?


Îmbunătățirea alimentației, pierderea în greutate și exercitarea exercițiilor fizice sunt cele mai bune metode de prevenire și gestionare a hiperlipidemiei.


Dacă este necesar, medicul dumneavoastră vă va prescrie medicamente.


Medicamentele nu „vindecă” problema și trebuie luate la nesfârșit pentru beneficii maxime.


Puteti folosi anumite uleiuri esențiale pentru colesterol chiar zilnic și astfel să preveniți nenumarate afecțiuni cardiace, și nu numai.


Câteva exemple de uleiuri esențiale:

– lavanda reduce stresul emoțional ceea ce poate duce la scăderea colesterolului – studiu din 2014 care arata ca lavanda are efect hipolipemiant reglând nivelul de LDL/HDL

– lemongrass reduce LDL colesterol și nivelul de TG (trigliceride) – rozmarin reduce colesterolul datorită proprietăților antioxidante, suport cardiovascular – chiparos -  stimulează circulația


Optez pentru a-mi deschide inima și pentru a mă umple de iubire, de compasiune și de înțelegere, eliberându-mă astfel de amintirile mele dureroase.

bottom of page