top of page

Menstruația și ciclul menstrual

Durata medie a ciclului menstrual este de 28-29 de zile, dar aceasta poate varia de la femeie la femeie și de la un ciclu la altul.

Durata ciclului menstrual este numarul de zile scurs între prima zi de sângerare menstruală a unui ciclu menstrual și prima zi de sângerare a urmatorului ciclu menstrual.

Un ciclu menstrual normal se considera în general a avea o lungime în jur de 28 de zile. Durata menstruației este considerată normală între 2‐3 și 6‐8 zile.Hormoni și ciclul menstrual


Ciclul menstrual este reglat de hormoni. Hormonul luteinizant și hormonul stimulator al foliculilor, care sunt produse de glanda pituitară, promovează ovulația și stimulează ovarele pentru a produce estrogen și progesteron. Estrogenul și progesteronul stimulează uterul și sânii pentru a se pregăti pentru o posibilă fertilizare.


Ciclul menstrual are trei faze:


  • Foliculară (înainte de eliberarea ovulului).

  • Ovulară (eliberarea ovulului)

  • Luteală (după eliberarea ovulului)


Ciclul menstrual începe cu sângerare menstruală (menstruație), care marchează prima zi a fazei foliculare.


Când începe faza foliculară, nivelurile de estrogen și progesteron sunt scăzute. Drept urmare, straturile superioare ale căptușelii îngroșate ale uterului (endometru) se descompun și sunt vărsate și apare sângerare menstruală. În jurul acestei perioade, nivelul hormonilor de stimulare a foliculilor crește ușor, stimulând dezvoltarea mai multor foliculi din ovare. Fiecare folicul conține un ovul. Mai târziu în această fază, pe măsură ce nivelul hormonilor de stimulare a foliculilor scade, un singur folicul continuă să se dezvolte. Acest folicul produce estrogen.


Faza ovulatorie începe cu o creștere a nivelului hormonului luteinizant și hormonilor stimulatori ai foliculului. Hormonul luteinizant stimulează eliberarea ovulelor (ovulație), care apare de obicei la 16 până la 32 de ore de la începerea creșterii. Nivelul estrogenului scade în timpul creșterii, iar nivelul de progesteron începe să crească.


În timpul fazei luteale, nivelul hormonului luteinizant(LH) și hormonul stimulator al foliculilor scad. Foliculul rupt se închide după eliberarea ovulului și formează un corp luteal, care produce progesteron. În cea mai mare parte a acestei faze, nivelul de estrogen este ridicat. Progesteronul și estrogenul determină căptușirea uterului să se îngroașeze mai mult, pentru a se pregăti pentru o posibilă fertilizare.


Dacă ovulul nu este fertilizat, corpul luteal degenerează și nu mai produce progesteron, nivelul estrogenului scade, straturile superioare ale mucoasei se descompun și se varsă și apare sângerarea menstruală (începutul unui nou ciclu menstrual).

Dacă ovulul este fertilizat, corpul luteal continuă să funcționeze în timpul sarcinii timpurii. Ajută la menținerea sarcinii.


Faza foliculară


Faza foliculară începe în prima zi de sângerare menstruală (ziua 1). Dar principalul eveniment în această fază este dezvoltarea foliculilor din ovare.


La începutul fazei foliculare, mucoasa uterului (endometru) este groasă cu lichide și substanțe nutritive concepute pentru a hrăni un embrion. Dacă nu a fost fertilizat nici un ovul, nivelurile de estrogen și progesteron sunt scăzute. Ca urmare, straturile superioare ale endometrului sunt vărsate și apare sângerarea menstruală.


În acest moment, glanda hipofizară își crește ușor producția de hormon stimulator al foliculilor. Acest hormon stimulează apoi creșterea a 3 până la 30 de foliculi. Fiecare folicul conține un ovul. Pe măsură ce nivelul acestui hormon scade, doar unul dintre acești foliculi (numit folicul dominant) continuă să crească. În curând începe să producă estrogen, iar ceilalți foliculi stimulați încep să se descompună. Estrogenul care este în creștere începe, de asemenea, să pregătească uterul și stimulează creșterea hormonului luteinizant.


În medie, faza foliculară durează aproximativ 13 sau 14 zile. Dintre cele trei faze, această fază variază cel mai mult în lungime. Tinde să devină mai scurtă în apropierea menopauzei. Această fază se încheie când nivelul hormonului luteinizant crește dramatic. Creșterea are ca rezultat eliberarea ovulului (ovulația) și marchează începutul următoarei faze.


Faza ovulatorie


Faza ovulatorie începe atunci când nivelul hormonului luteinizant crește. Hormonul luteinizant stimulează foliculul dominant să se umfle de la suprafața ovarului și să se rupă în final, eliberând ovulul. Nivelul hormonului stimulator al foliculilor crește într-o măsură mai mică. Funcția creșterii hormonului stimulator al foliculilor nu este înțeleasă.


Faza ovulatorie durează de obicei între 16 și 32 de ore. Se încheie atunci când ovulul este eliberat, la aproximativ 10-12 ore după creșterea nivelului de hormon luteinizant. Ovulul poate fi fertilizat doar până la aproximativ 12 ore după eliberare.


Creșterea hormonului luteinizant poate fi detectată prin măsurarea nivelului acestui hormon în urină. Această măsurare poate fi utilizată pentru a determina când femeile sunt fertile. Fertilizarea este mai probabilă când spermatozoizii sunt prezenți în tractul reproducător înainte de eliberarea ovulului. Cele mai multe sarcini apar atunci când actul sexual are loc cu 3 zile înainte de ovulație.


Faza luteală


Faza luteală începe după ovulație. Durează aproximativ 14 zile (cu excepția cazului în care se produce fertilizarea) și se termină chiar înainte de o perioadă menstruală.


În această fază, foliculul rupt se închide după eliberarea ovulului și formează o structură numită corpul luteal, care produce cantități din ce în ce mai mari de progesteron.


Progesteronul produs de corpul luteal face următoarele:


  • Pregătește uterul în cazul în care este implantat un embrion.

  • Provoacă îngroșarea endometrului, umplerea cu lichide și nutrienți pentru a hrăni un potențial embrion.

  • Provoacă îngroșarea mucusului colului uterin, astfel încât spermatozoizii sau bacteriile sunt mai puțin susceptibile să intre în uter.

  • Face ca temperatura corpului să crească ușor în timpul fazei luteale și să rămână ridicată până când începe o perioadă menstruală (această creștere a temperaturii poate fi utilizată pentru a estima dacă a avut loc ovulația)

În cea mai mare parte a fazei luteale, nivelul estrogenului este ridicat. De asemenea, estrogenul stimulează îngroșarea endometrului.


Creșterea nivelului de estrogen și progesteron face ca, canalele de lapte de la sâni să se lărgească (să se dilate). Drept urmare, sânii se pot umfla și devin mai tari.


Dacă ovulul nu este fertilizat sau dacă ovulul fertilizat nu se implantează, corpul luteal degenerează după 14 zile, nivelurile de estrogen și progesteron scad și se începe un nou ciclu menstrual.


Dacă embrionul este implantat, celulele din jurul embrionului în curs de dezvoltare încep să producă un hormon numit gonadotropină corionică umană(HCG). Acest hormon menține corpul luteal, care continuă să producă progesteron până când fătul în creștere își poate produce propriii hormoni.


Testele de sarcină se bazează pe detectarea creșterii nivelului gonadotropinei corionice umane(HCG).


 

Sfaturile pentru nutriție ar trebui să fie individuale, deoarece fiecare femeie este unică în ceea ce privește preferințele alimentare, stilul de viață, istoricul medical, simptomele și tratamentul.

Această resursă a fost concepută pentru a vă oferi informații de bază legate de ciclicitatea menstruală, care este un loc minunat pentru a începe. Dacă doriți mai multe informații specifice sau individuale, sunteți binevenite să mă contactați prin datele de contact furnizate.


Am capacitatea de a depăși orice provocare pe care viața mi-o oferă.

 Comments


bottom of page