top of page

Rolul esențial al vitaminei D


Vitamina D joacă un rol foarte important în multe funcții ale organismului. Este, în același timp, și hormon, și vitamină. Ca hormon, este sintetizată într-o anumită parte a corpului, la nivelul pielii, și este transportată într-o altă parte a corpului, pentru a-și exercita efectul asupra oaselor, intestinului și a rinichiului.




Necesarul zilnic și aportul adecvat(AI) de vitamina D


  • Vârsta 1-70: între 600 -1000 IU

  • Vârsta peste 71: între 600 - 800 IU

Este dificil de determinat cantitatea de care am avea nevoie din alimente, deoarece aceasta este în funcție de expunerea la soare.



Funcțiile vitaminei D și simptomele deficienței


Una din principala funcție a vitaminei D este aceea de menține calciul din sânge la nivel normal. Joacă un rol important în prevenirea cancerului, a rahitismului, osteomalaciei, osteoporozei și intervine și în unele funcții ale sistemului imunitar, sistemului neuromuscular, piele și pancreas.


Carența de vitamina D, la copii, conduce la rahitism, boală care deformează oasele, frânează creșterea și produce deformarea articulațiilor. Aceste probleme sunt cauzate de faptul că acești copii nu au fost expuși la soare un timp suficient de mult.


Carența de vitamina D, la adulți, conduce la osteomalacie, boală în care se pierde în mod excesiv substanță oasă, calciul din oase. Este o boală diferită de osteoporoză, în care oasele devin slabe și poroase. În osteomalacie, osele sunt mai mici. În ambele cazuri, ele se fracturează mai ușor.


Vitamina D și expunerea la soare


Prin expunerea la soare, organismul uman este capabil să-și fabrice toată vitamina D de care are nevoie. Cu cât pielea are o nuanță mai închisă, cu atât este nevoie de un timp mai lung de expunere.

Studiile indică faptul că un adult cu o piele normală, deschisă, poate să producă o cantitate suficientă de vitamina D în aproximativ 20 de minute de expunere la soare a mâinilor, antebrațelor, brațelor, a picioarelor și a feței, de câte ori este posibil, în timpul verii.



Este importantă ieșirea în aer liber și expunerea la binefacerile razelor de solare, fără ochelari.



https://www.todaysdietitian.com/


bottom of page