top of page

Sindromul premenstrual și tulburarea disforică premenstruală

Updated: Feb 20, 2020

Majoritatea femeilor de vârstă reproductivă cunosc simptomele premenstruale. Sindromul premenstrual, cunoscut și sub numele de SPM, include modificări ale stării de spirit, precum și semne fizice care apar aproximativ cu două săptămâni înainte de începerea menstruației unei femei. Simptomele dispar de obicei la puțin timp după începerea perioadei.


Tulburarea disforică premenstruală, este o formă mai severă de SPM, care afectează aproximativ 3-6% dintre femei. Tulburarea disforică premenstruală poate interfera cu viața de zi cu zi și poate îngreuna o femeie să întrețină relații. Femeile care au avut depresie majoră au mai multe șanse decât alte persoane să aibă TDPM.



Care sunt semnele și simptomele SPM și TDPM?


Simptomele TDPM și SPM sunt aceleași, dar gravitatea este diferită. Semnele fizice pot include oboseală și probleme cu somnul. De asemenea, femeile pot suferi dureri articulare și musculare, dureri de cap și sensibilitate la sâni. Creșterea temporară în greutate și balonare, modificări ale apetitului, constipație sau modificări ale funcției intestinale pot afecta, de asemenea, femeile cu sindrom premenstrual.


Simptomele premenstruale pot include, de asemenea, tensiune, anxietate, depresie, furie, iritabilitate și sentimente de disperare. Femeile cu SPM pot experimenta schimbări de dispoziție, au probleme să se concentreze sau să se confrunte cu dorința de a se retrage din familie și prieteni. Femeile cu TDPM se pot simți deprimate, extrem de anxioase, au un nivel ridicat de iritabilitate și se simt copleșite sau simt că totul le-a scapat de sub control.


Care sunt cauzele SPM și TDPM?


Medicii continuă să caute cauza exactă a sindromului premenstrual sau a TDPM. Schimbările nivelului de hormoni sunt probabil o cauză, precum și modificările neurotransmițătorilor din creier. Unele femei au un factor de risc genetic pentru TDPM. Depresia sau anxietatea nediagnosticate pot duce, de asemenea, la probleme.


Semnele și simptomele sindromului premenstrual se schimbă cu fluctuațiile hormonale și dispar odată cu sarcina și menopauză.

Fluctuațiile serotoninei, un produs chimic al creierului (neurotransmițător) despre care se crede că va juca un rol crucial în stările de dispoziție, ar putea declanșa simptome PMS. Cantități insuficiente de serotonină pot contribui la depresia premenstruală, precum și la oboseală, pofte alimentare și probleme de somn.



Care este tratamentul holistic pentru SPM și TDPM?


Modificările stilului de viață pot fi utilizate pentru tratarea acestor afecțiuni. Femeile pot fi capabile să-și diminueze simptomele consumând mese mai mici, dese, sărace în sodiu, dar bogate în fructe, legume și cereale integrale.


Exercitiile fizice pot diminua simptomele sindromului. Încercați să obțineți o medie sănătoasă de 30 de minute pe zi, cinci zile pe săptămână. Te pot ajuta și tehnicile de reducere a stresului (precum meditația etc), 7-8 ore de somn în fiecare zi și scăderea consumului de cafeină și alcool.


SPM face parte din viața majoritatății femeilor. În timp ce simptomele pot fi incomode, acestea nu ar trebui să schimbe viața. Dacă întâmpinați simptome SPM care vă afectează viața de zi cu zi, discutați cu medicul dumneavoastră.


De asemenea puteți folosi uleiuri volatile din plante, precum uleiul de levănțică, ylang ylang (etc), pe care le puteți arde în lămpi de aromoterapie sau le adaugați în apa din baie( cateva picături).


Mulțumesc pentru timpul acordat citirii acestui articol!

Persoana cu care îți vei petrece cel mai mult timp în aceasta viață ești tu însuți, așa că straduiește-te să devii o persoană cât mai interesantă

Surse: Hormone Health Network.| Hormone Health Network." Hormone.org, Endocrine Society.

bottom of page