top of page

Unde se duce grăsimea când pierdem din greutate?

Având în vedere că obezitatea este una dintre principalele probleme de sănătate publică la nivel mondial, multe persoane caută să slăbească.

Cu toate acestea, există o mulțime de confuzii în jurul procesului de pierdere din greutate. Sper ca prin acest articol să înțelegi ce se întâmplă cu grăsimea corporală atunci când slăbești.


Cum funcționează pierderea din greutate:


Energia consumată în exces - de obicei caloriile din grăsimi sau carbohidrați - se păstrează în celulele grase sub formă de trigliceride. Astfel, corpul tău își păstrează energia pentru nevoile viitoare. În timp, această energie în exces duce la un surplus de grăsimi care vă poate afecta forma și sănătatea corpului. Pentru a promova pierderea în greutate, trebuie să consumi mai puține calorii decât arzi. Acesta este denumit deficit de calorii.

Deși variază de la persoană la persoană, un deficit zilnic de 500 de calorii este un loc bun pentru a începe să observi pierderi de grăsime vizibile. Prin menținerea unui deficit de calorii consecvent, grăsimile sunt eliberate din celulele grase și sunt transportate la mașinile producătoare de energie ale celulelor din corpul tău numite mitocondrii. Aici, grăsimea este descompusă printr-o serie de procese pentru a produce energie. Dacă deficitul de calorii continuă, depozitele de grăsimi din corpul tău vor continua să fie utilizate ca energie, ceea ce duce la reducerea grăsimilor corporale.



Dieta și exercițiile fizice sunt esențiale

Cei doi promotori principali ai pierderii din greutate sunt dieta și exercițiile fizice. Un deficit caloric suficient face ca grăsimile să fie eliberate din celulele grase și utilizate ca energie. Exercițiul fizic amplifică acest proces prin creșterea fluxului de sânge către mușchi și celulele grase, eliberând grăsimile pentru a fi utilizate pentru energia din celulele musculare într-un ritm mai rapid și creșterea cheltuielilor de energie. Pentru a promova pierderea în greutate, Colegiul American de Medicină Sportivă recomandă minimum 150-250 de minute de exercițiu cu intensitate moderată pe săptămână, echivalând cu aproximativ 30–50 minute de exercițiu 5 zile pe săptămână. Pentru un beneficiu maxim, aceste exerciții fizice ar trebui să fie o combinație de antrenamente de rezistență pentru a menține sau crește masa musculară și exercițiile aerobe pentru a crește arderea caloriilor. Atunci când restricția de calorii și o dietă densă în nutrienți sunt combinate cu un regim de exerciții adecvat, pierderea din greutate este mai probabil să apară, spre deosebire doar de utilizarea dietei sau a exercițiilor fizice. Pentru cele mai bune rezultate, luați în considerare ajutorul unui nutriționist pentru îndrumare dietetică și a unui antrenor personal pentru programarea exercițiilor fizice.


Unde merge găsimea?

Pe măsură ce procesul de pierdere din greutate progresează, celulele grase se micșorează drastic în dimensiuni, ceea ce duce la modificări vizibile ale compoziției corpului. Atunci când grăsimea corporală este descompusă pentru energie prin procese complexe, sunt eliberate două produse secundare majore - dioxidul de carbon și apa. Dioxidul de carbon este expirat în timpul respirației și apa este eliminată prin urină, transpirație. Eliminarea acestor produse secundare este foarte ridicată în timpul exercițiului fizic datorită respirației și transpirației crescute.



Unde se văd primele rezultate?

În mod obișnuit, oamenii doresc să slăbească din burtă, șolduri, coapse și fund. Deși reducerea la fața locului sau pierderea în greutate într-o anumită zonă nu s-a dovedit a fi eficientă, unele persoane tind să slăbească din anumite zone mai repede decât alte persoane. Acestea fiind spuse, factorii genetici și stilul de viață joacă un rol semnificativ în distribuția grăsimilor corporale. Mai mult decât atât, dacă aveți un istoric de scădere în greutate și apoi creștere în greutate, grăsimea corporală se poate distribui diferit din cauza modificărilor în celulele grase în timp.


În cât timp este bine să slăbim?

În funcție de câtă greutate doriți să pierdeți, durata călătoriei de pierdere din greuate poate varia semnificativ. Pierderea rapidă din greutate a fost asociată cu mai multe efecte secundare negative, cum ar fi deficiența de micronutrienți, dureri de cap, oboseală, pierderi musculare și nereguli menstruale. Ca atare, este recomandată o rată lentă și treptată a pierderii în greutate, deoarece aceasta este mai durabilă și poate împiedica redobândirea în greutate. Rata estimată de pierdere în greutate variază în funcție de agresivitatea programului de pierdere în greutate. Pentru cei cu exces de greutate sau obezitate, o pierdere în greutate de 5-10% din greutatea corporală inițială în primele 6 luni poate fi posibilă printr-o intervenție cuprinzătoare asupra stilului de viață, inclusiv dieta, activitatea fizică etc. Alți factori afectează pierderea în greutate, cum ar fi sexul, vârsta, amploarea deficitului caloric și calitatea somnului. De asemenea, anumite medicamente vă pot afecta greutatea. Astfel, este recomandat să consultați furnizorul de servicii medicale înainte de a începe un regim de pierdere de grăsime. După ce atingeți greutatea corporală dorită, aportul caloric poate fi ajustat pentru a vă menține greutatea. Amintiți-vă doar, este important să continuați să faceți exerciții fizice în mod regulat și să mâncați o dietă echilibrată și hrănitoare pentru a preveni recâștigarea greutății și pentru a promova sănătatea generală.


Dacă considerați ca acest articol este educativ, vă rog să-l împartășiti și altor persoane(share, like). Puteți de asemenea să îmi scrieți dacă doriți să aflați anumite informații legate de nutriție!



bottom of page